Aleksandar Vučić i Frederik Ben Hodžins
Vlada RS

Vučić je u razgovoru sa Hodžisom, koji je i visoki predstavnik Centra za analizu evropske politike (CEPA), naglasio da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost.

- Srbija je kao pouzdan partner u programu Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva, koji podrazumeva pojačani politički dijalog, spremna da doprinese održanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove - naveo je on.

 

Naglasio je i da će Srbija nastaviti da jača saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i svaku drugu vrstu bilateralne vojne saradnje.

Predsednik Vučić objasnio je generalu Hodžisu razloge zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nameru Srbije da nastavi dijalog nakon što Priština povuče protivpravne i anticivilizacijske takse, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika. 

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

 

General Hodžis je istakao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

- NATO nije samo vojna alijansa, već savez dražava koje dele i brane zajedničke demokratske vrednosti - istakao je Hodžis, kao veliki zagovornik transatlantske saradnje.

General Hodžis, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, u okviru koje učestvuje na konferenciji Srbija i NATO - pogled u budućnost u organizaciji CEAS, juče je položio cveće u parku Tašmajdan na spomen-obeležje posvećeno deci stradaloj tokom NATO agresije 1999. godine, navodi se u saopštenju.