Rasim Ljajić
Alo / Dejan Briza
Rasim Ljajić

Alo / Dejan Briza

Rasim Ljajić, Foto: Alo / Dejan Briza

On smatra da postoje jaki razlozi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, iako još jednom naglašava da neće lično biti u narednoj vladi. Ljajić ističe da ulične proteste ne treba komentarisati dok su mirni, ali da je donošenje vešala na Terazije glupo i opasno i ne može doneti ništa dobro.

Pročitajte još:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ocenio da je protekla sednica Saveta bezbednosti o Kosovu bila jedna od najpozitivnijih za Srbiju, budući da su sve članice osudile takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH. Očekujete li da će takse uskoro biti ukinute?

- Takse su nesumnjivo nanele ekonomsku štetu Srbiji, ali su politički gubici za Prištinu još i veći. Kosovo je prvi put narušilo odnose sa svojim međunarodnim partnerima, a takse su prouzrokovale i unutrašnjopolitičku krizu u Prištini, tako da je sada teško naći način da se takse ukinu, a Haradinaj ostane na premijerskoj poziciji.

Preporučujemo i ovo:

S druge strane, Vljora Čitaku, kosovska ambasadorka u SAD, kazala je da su takse samo izgovor Beograda da ne pregovara. Kako to komentarišete?

- Ako bismo tražili izgovore da ne pregovaramo, za to nam uopšte ne bi trebale takse. Mogli bismo, recimo, da kažemo da nema dijaloga dok se ne formira ZSO ili nešto drugo, treće. To je, dakle, besmislen argument. Kako da vodite pregovore o teškim i osetljivim političkim pitanjima ako niste spremni da omogućite ljudima da nesmetano trguju, da privrednici sa jedne i druge strane sarađuju. Kako da se traži rešenje za status Kosova, a vama smetaju „negro“ bombone i „plazma“ keks. Ne radi se ovde ni o kakvom izgovoru, već o lošoj atmosferi koja je kreirana taksama i koja ne garantuje uspeh tog dijaloga.

Koliki su dosadašnji gubici Srbije na osnovu taksi koje je uvela Priština?

- Za ovih 80 dana od uvođenja taksi, za skoro 90 miliona evra je manje robe plasirano na Kosovo. Još veća će biti dugoročna šteta, za sada nemerljiva, koja će se očitovati kroz gubitak tog tržišta jer će ga drugi zauzeti.

Rasim Ljajić

Alo / Dejan Briza

Rasim Ljajić, Foto: Alo / Dejan Briza

Predsednik Aleksandar Vučić započeo je ovih dana kampanju „Budućnost Srbije”. Kako komentarišete taj njegov potez?

- Kritičari kažu - to je marketing, izborna kampanja… a niko ne zna, ko ovo nije radio, kako je teško i iscrpljujuće u svakom smislu. Radio sam nešto slično dok sam bio ministar za socijalnu politiku i potpuno shvatam i težinu, ali i korist za građane i lokalne samouprave. Međutim, ovde su uvek najbolje prolazili oni koji nisu ništa radili. Čim nešto pokušaš, postaješ glavna politička meta.

Hoćete li i vi biti deo ove kampanje?

- Naravno, tamo gde budu teme i projekti iz mog resora.

Sve su glasnije spekulacije da će na proleće biti održani vanredni parlamentarni izbori, kakav je vaš stav o tome?

- Stvarno nemam nikakva relevantna saznanja. Ali iako nisam pristalica čestih izbora, mislim da sada postoje i jači razlozi za njihovo održavanje nego oba puta kada su raspisivani vanredni izbori. Prvo zbog Kosova, jer je važno da u nastavak pregovora uđete sa punim političkim legitimitetom i kapacitetom. Drugo, logično je da se o teškim pitanjima pregovara na početku, a ne na kraju mandata. Treće, ako već imate proteste na kojima se dovodi u pitanje legitimitet vlasti, onda nema boljeg načina da se to proveri od izbora.

Da li će vaša stranka, SDPS, biti na listi sa Srpskom naprednom strankom?

- Ako dođe do raspisivanja izbora, sigurno je da ćemo prvi razgovor o koaliciji obaviti sa SNS-om.

Rekli ste da nećete biti ministar u sledećoj vladi, da li će vas zameniti neko iz SDPS-a u slučaju da vašoj stranci pripadne neki resor?

- Apsolutno ostajem pri tome i tako će i biti.

Kazali ste i da ćete otići iz Vlade, ali da ćete se vratiti. Šta to konkretno znači?

- To što neću biti u sledećoj vladi ne znači da se povlačim iz politike. Naprotiv, imam samo veći motiv da radim na jačanju stranačke infrastrukture. Ovo nije odlazak, već predah ili pauza, koja je potrebna meni, ali i mojim kritičarima koji me napadaju da sam u svakoj vladi. Jednostavno, čovek treba da oseti kad je vreme da se malo skloni, jer je za povratak onda mnogo teže.

Da li ste zadovoljni rezultatima vašeg ministarstva, da li je nešto moglo bolje?

- Iako su svi parametri odlični, uvek može i bolje i više. Naročito kad govorimo o dinamici realizacije pojedinih projekata.

Sa nestrpljenjem očekujem šta će reći Tužilaštvo

Nakon žestokih optužbi Vojislava Šešelja prijavili ste sami sebe Tužilaštvu za organizovani kriminal. Da li ima novih informacija u vezi s tim slučajem?

- Pravo da vam kažem, i ja sa nestrpljenjem očekujem šta će reći, a naročito šta će preduzeti nadležne institucije. Bez obzira na to što su me mnogi savetovali da tome ne treba da pridajem nikakav značaj, ja preko tih optužbi ne mogu i neću olako da pređem.

Čini se da se koalicioni partneri SNS-a, uključujući i vas i vašu stranku, ne oglašavaju preterano povodom protesta Saveza za Srbiju. Šta vi kažete na to?

- Smatram od početka da je najbolji odgovor na proteste da se ne komentarišu sve dok su oni mirni i bez incidenata, a naročito da ne licitiramo javno sa brojem protestanata. Drugim rečima, onako kako se Vučić ponašao prema protestima nakon predsedničkih izbora. I videli smo kako su se završili. To nije ignorisanje protesta, već racionalno sagledavanje i tog iskazanog nezadovoljstva, ali i njihovih dometa. Ovaj protest je toliko heterogen i po sastavu učesnika, i po ideološkom profilu, i po političkim porukama, da jedino na našim greškama mogu da se održe. Da ne govorim o evidentnim organizacionim slabostima, podelama na politički i nepolitički deo. Ovaj protest je jedinstven i po tome što su oni koji su na ulici nezadovoljni i onim političarima sa kojima zajedno šetaju, kao i političarima protiv kojih šetaju. U suštini, ovde se antipolitika nudi kao glavna alternativa za političke probleme i naročito za političke stranke.

Na protest su opozicionari doneli i vešala, kako to komentarišete?

- Glupo i opasno. E, to su situacije kada treba da se reaguje i ukaže da i ovakvi performansi koji asociraju na nasilje i revanšizam guraju društvo u nepremostive podele iz kojih se ne može izroditi ništa dobro.

Jedva čekam da ne budem ministar

Čime ćete se baviti kada ne budete ministar?

- Baviću se sa svim onim što volim i što me ispunjava, a nisam za to imao dovoljno vremena. Pravo da vam kažem, jedva čekam taj dan.

Imate li vremena za pisanje pesama?

- Za to su potrebne mirna glava i nemirna mašta. To je jedna od stvari kojom ću se više baviti.