Edi Rama
Profimedia
Edi Rama

Profimedia

Edi Rama, Foto: Profimedia

Albanski premijer Edi Rama kaže da nema nikakve detaljnije informacije o sporazumu između Beograda i Prištine i negira da je imao ulogu u tome da se olakša komunikacija između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Pročitajte još:

"Kada kažem ''ne'', kažem da nemam nikakvu detaljnu informaciju koja bi me stavila u poziciju da imam predstavu o onome šta se dešava iza zatvorenih vrata i koja bi mi omogućila da počnem da komentarišem. Sigurno je da sam pričao sa predsednikom (Tačijem), ali ne znam nikakve detalje", tvrdi Rama.

Što se tiče komunikacije Vučića i Tačija, Rama za TV Klan kaže:

"Ako je do toga došlo, meni je drago, ali nije na meni bilo da imam bilo kakvu ulogu u komunikaciji između njih. Ušavši u ovaj proces, ne mogu da budem neko ko stoji daleko, uradio sam svoje i svakodnevno obavljam svoje dužnosti."

Kometarišući intervju nekadašnjeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove za "Zeri" iz 1992. u kojem je rekao da je protiv podele Kosova, ali za ideju razmene teritorija, Rama kaže da ovaj trenutak ima svoju težinu u istoriji.

"Ovo je istorijski trenutak koji ne može da se ograniči, deleći ga i služeći se ''politikom pasa'' koji laju i ujedaju jedan drugoga personalizujući istoriju. Istorija ne može da se personalizuje", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, personalizacija te stvari "može skupo da košta". On smatra da su mnogi nesvesni istorijske težine i važnosti ove teme.

"To je teška tema, ima specifičnu težinu, realno veliku u našoj istoriji", rekao je on u emisiji "Opinion" na TV Klan.