DOBRODOŠAO KUĆI! Radovan Karadžić se vraća u Srbiju!

Radovan Karadžić je prvobitno osuđen na 40 godina robije.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: Tanjug/AP

Postoji velika šansa da Radovan Karadžić za pet dana stigne u Srbiju, i to kao slobodan čovek!

To tvrdi Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske, a u to je uveren i Radovanov rođeni brat Luka. Sam Karadžić, preneo nam je Luka, takođe je siguran u svoj skori dolazak u Beograd i napuštanje Haškog tribunala, u kojem je osuđen na 40 godina robije.

Naime, izricanje drugostepene presude prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću zakazano je za 20. mart u 14 časova u Hagu, a on očekuje da mu bude izrečena oslobađajuća presuda.

 

Milorad Kojić izražava nadu da će se žalbeno veće u ovom predmetu voditi činjenicama i dokazima.

- Karadžić je i sada u žalbenom postupku jasno i nedvosmisleno dokazao da ne postoji nikakva odgovornost političkog rukovodstva u događajima koji mu se stavljaju na teret. Uvažavanjem tih činjenica i dokaza, prvi predsednik Srpske bi trebalo da se sa svima nama koji ćemo 20. biti u Hagu vrati u Srbiju i Srpsku. On je veoma uzbuđen uoči izricanja presude, čujemo se i po nekoliko puta na dan i mnogo razgovaramo o njegovim budućim planovima - naveo je Kojić za „Alo!“.

Šešelj: Samo da padne genocid!

Vojislav Šešelj, lider SRS-a, za „Alo!“ kaže da bi veoma voleo da Karadžić bude oslobođen, ali da bi značajno bilo i kad bi mu se samo ukinula presuda za genocid.

- Mnogo bih se obradovao kada bi Radovan Karadžić bio oslobođen, priključujem se iščekivanjima, ali je za mene najvažnije da mu ukinu osudu za genocid. Uvek postoji šansa da bude oslobođen, dok je čovek živ, šansa postoji, videćemo kako će se postaviti sudije, ali ključna mi je želja da padne genocid - navodi Šešelj.

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, istakao je juče da cela porodica sa nestrpljenjem čeka 20. mart i da su svi vrlo optimistični.

- Uzdamo se u Boga i nadamo se Radovanovom dolasku. Sa bratom sam konstantno u telefonskom kontaktu, on je najveći optimista, siguran je u pozitivan ishod i na sve nas prenosi tu nadu. Ljudski je verovati i nadati se pravdi, pravda je dostižna, ma koliko bila spora. Uvereni smo da će novo veće sa Antonetijem prvi put sagledati sve činjenice i dokaze. Plaši nas samo to što znamo kako je Haški sud do sada sudio, imali su dvostruke aršine. Oslobodili su jednog Nasera Orića, koji je bio 15 kilometara udaljen od Srebrenice, gde su činjeni ratni zločini i genocid nad Srbima, gde su ubijani i starci, i deca, i žene, a on lično je predvodio te monstruozne akcije. Orić je oslobođen po toj komandnoj odgovornosti po kojoj je Radovan optužen, iako je više od 60 odsto rata u Bosni proveo svuda po svetu na raznim pregovorima sa raznim faktorima. To me jedino malo plaši - kazao je Luka za „Alo!“, napominjući da mu je krivo što ovog puta ne može putovati u Hag i biti uz brata u vreme izricanja presude jer ima zdravstvene probleme.

S druge strane, Svetozar Vujačić, dugogodišnji advokat Radovana Karadžića, navodi da postoji mnogo veća šansa da Radovan za nekoliko dana bude osuđen na doživotnu robiju nego da bude oslobođen optužbi.

 

- Nikada se u Haškom sudu ni u jednom predmetu protiv Srbina nisu gledali činjenice i dokazi. Takođe, ne postoji više prvostepeni sud kojem bi oni vratili presudu, oni nju mogu samo preinačiti ili potvrditi. Ja se plašim da će presudu preinačiti nagore, na doživotnu robiju! Tužilac se isto žalio, da se i on, osim odbrane, nije žalio, presuda ne bi mogla biti gora, ovako je to nažalost moguće - kaže advokat.
Drugostepena presuda Karadžiću biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu, kojom je 2016. godine Haški tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

Luka: Radovan nije uzimao pare od CIA!

Luka Karadžić se juče osvrnuo i na knjigu bivšeg agenta CIA Roberta Baera navodeći da su delovi teksta koji se odnose na Radovana i njegovo navodno uzimanje novca od CIA potpuno netačni!

- Da je moj brat plaćan od strane CIA, pa makar i jedan dolar, zar neko može misliti da bi CIA tako lako odustala od njega? Zar bi moj brat smeo toliko protivurečiti Amerikancima u pregovorima? Ne mogu da kažem da nije bilo pokušaja da se moj brat privoli na tako nešto, da se upeca. Bilo je nažalost i naših ljudi iz dijaspore koji su dolazili i nudili da mu uplate ogroman novac u nekoj inostranoj banci na lični račun kao zaslužnom za borbu i spasenje Srpstva, ili da mu kupe Rafineriju „Brod“ i prevedu je na njegovo ime i slično. Ali im se uvek moj brat iskreno zahvalio i predložio da taj novac uplate Republici Srpskoj za pomoć narodu jer njemu ne treba toliki novac kada najbolji Srbi ginu za svoj narod - kazao je on.

 

 

73 godine ima Radovan Karadžić

2008. godine je uhapšen u Srbiji

2009. godine počelo mu je suđenje u Hagu

2016. godine osuđen je na 40 godina robije

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi