Šešelj
Alo.rs
Šešelj

Alo.rs

Šešelj, Foto: Alo.rs

A da upravo ovo bude scenario, doprineo je SRS, tačnije zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta, inače sestra poslanice radikala Vjerice Radete, koja je u obrazloženju navela da ta grupa građana za mesec i po dana nije uspela da sakupi 10.000 potpisa, ali da je za dva dana sakupila 4.000 potpisa podrške.

Kako je preneo RSE, ona je u RIK-u dodala i da je "Levijatan" za 48 sati "prikupio toliko potpisa da je formalno ispunio uslov, ali da mi svi znamo da to nije tako". Zapravo, aludiralo se na to da pokret nije sam prikupljao potpise, kako bi inače trebalo da bude.

Tako su, zapravo, radikali "podmetnuli nogu" ovom pokretu, sa kojim se i bore za isto biračko telo, nacionalističko i desničarsko.

Levijatan

screenshoot/Facebook

Levijatan, Foto: screenshoot/Facebook

Da je "Levijatanova" lista odbijena napisao na Tviteru i prvi čovek ovog pokreta Pavle Bihali, pojasnivši da je 15 članova RIK bilo za proglašenje liste, troje predstavnika SRS je bilo protiv njenog usvajanja, a petoro uzdržanih.

Međutim, kako su navele nevladine organizacije Crta i Cesid, koje su inače posmatrači izbornog procesa, lista je odbijena zbog nedovoljnog broja glasova "za" proglašenje liste.

Ovim povodom na Tviteru su se oglasili mnogi kojima je, bar je takav utisak, drago što "Levijatan" ostaje "van igre". Jedan od njih je i lider PSG Sergej Trifunović.

- Hvala predivnim momcima iz "Levijatana" koji su skupljali glasove za nas, toliko da su zapostavili svoje. Zbilja nesebičan primer u srbskoj politici. Šeta što im je Vjerica kletvom srušila listu pa sad nema ko u parlamentu da brani kuce, mace i službu - naveo je Trifunović.

Desničarski pokret "Levijatan" inače sebe predstavlja kao borce za zaštitu prava životinja. U realnosti se, međutim, radi o ljudima koji su skloni pretnjama, prozivkama, učešću na desničarskim skupovima, privođenjima... U poslednje vreme sarađuju i sa pojedincima koji su protivnici vakcinacije.

Pre izvesnog vremena je njihov član upao automobilom u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, nakon čega je ovaj pokret organizovao i protest ispred ulaza u Prihvatni centar.