Rade Veljanovski
printscreen
Rade Veljanovski

printscreen

Rade Veljanovski, Foto: printscreen

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma istakao je dobre strane spuštanja cenzusa sa pet na tri odsto i oštro osudio one koji se tome protive, a odlučili su da bojkotuju izbore.

- Građanski demokratski forum se nije izjasnio da će ići na izbori kada je cenzus smanjen već mnogo pre toga. Mi smatramo da je to jedini pravi način političke borbe. Nedelotvorno je i poražavajuće konstatpvatio sa jedne strane da imamo probleme u društvu, da je režim autoritaran, da je nedemokratski i protiv interesa građana, a onda se povući sa izbora - rekao je Veljanovski. 

On ističe da su izgovori za odustajanje od izbora potpuno neutemeljeni u tvrdnjama da će posle šest meseci neko dati bolje izborne uslove i ponovo raspisati izbore, a da za to nema nikakvih indicija.

- Nema indicija ni da će međunarodna zajednica tako nešto da podrži - kaže Veljanovski.

On je posebno istakao da smanjenje cenzusa donosi mnogo bolje uslove za sve koji učestvuju na izborima. 

- Mnogo je važnije pitanje zašto do sada nije bio spušten cenzus i zašto je bio pet posto. Zašto je u vreme DOS-a bio pet posto? Verovatno je da su tadašnji lideri mislili drugačije kada su došli na vlast i bili uvereni da ništa ne treba da se menja. Promena uslova pred izbore je nedopustivo ako se uslovi pogoršavaju, ali to ovde nije slučaj. Besmislene su optužbe da je to režim uradio kako bi Skupštinu učinio šarenijom, a čak i da jeste, ne vidim zašto se oko toga bune oni koji su odlučili da bojkotuju izbore - upitao je Veljanovski.

- Vi bojkotujete izbore, pa šta vas briga koliki je cenzus?! To je težnja da se niko drugi ne afirmiše na političkoj sceni Srbije. Deo opozicije u Srbiji ne želi konkurenciju i misli da su oni jedina opozicija, što naravno nije tačno, niti za takve tvrdnje postoje argumenti - zaključio je on jasno aludirajući na okupljene u Savezu za Srbiju.