Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug

Predsednik Vučić učestvovaće na plenarnoj sednici pod nazivom "EU i Zapadni Balkan", na kojem će govoriti i predsednik Češke Zeman, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Caputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.

Nakon sastanka biće održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je planirano obraćanje svih učesnika.  

Albanci uveli novu zabranu, Vučić se hitno obratio srpskom narodu na Kosovu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji, interno raseljene i prognane da iskoriste svoje pravo i glasaju za Srpsku listu, kako bi osujetili pokušaje manipulacije srpskom izbornom voljom. Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen * Aleksandar Vučić se obratio Srbima na Kosovu * Pozvao ih da se ujedine * Glasajte za Srpsku listu 6.

Poziv predsedniku Srbije na sastanak ove grupe centralno-evropskih zemalja došao je nakon sastanka Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, u Bratislavi, na kojem su konstatovani napori Srbije u sprovođenju reformi, te ocenjeno da bi ti napori trebalo da budu valorizovani povećanjem broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.

U Pragu se ističe da su se zemlje Višegradske grupe posle 1989. priključile evropskim i transatlantskim strukturama, uspešno prošle kroz proces socijalne, političke i ekonomske tranformacije, i da su spremne da podele svoja iskustva o tranziciji sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana.

 

Srbija je tako prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit, a domaćin sastanka, češki predsednik, uputio je Vučiću poziv za skup. Da li će na Samitu biti reči i o rešavanju kosovskog pitanja, za Srbiju najznačajnijeg i najaktuelnijeg, teško je proceniti. "Nepisano pravilo" Višegradske grupe je da ne diskutuju o temama o kojima imaju izražene različite stavove.

Međutim, sa Zemanom se, kako ističu poznavaoci, "nikad ne zna". Njegova izjava o Kosovu i Metohiji, tokom posete, u Beogradu, izazvala je mnogo komentara u Češkoj, a i šire.

 

PROČITAJTE JOŠ:

U Pragu je dogovoreno da se o tome razgovara 10. oktobra na koordinacionom sastanku predsednika Zemana, premijera Babiša, predsednika oba doma Parlamenta - od kojih jedan danas boravi u Beogradu, zatim ministra spoljnih poslova i ministra unutrašnjih poslova.

Babiš je prihvatio razgovor o toj temi, iako je Vlada na suprotnim pozicijama od predsednika Zemana, ali je prokomentarisao da je teško ispraviti nešto što je učinjeno 2008. U Pragu je inače najavljeno da će na Samitu prvog dana biti obeleženi događaji vezani za pad socijalizma u centralnoj Evropi, a debata drugog dana baviće se i aktuelnom situacijom u EU, pošto su Srbija i Slovenija, čiji predsednik takođe dolazi kao gost, prirodni partneri zemalja Višegradske grupe u više strateških oblasti vezanih za budućnost EU, najavljeno je u Pragu.

Po završetku sastanka predsednici će na predsedničkom vidikovcu u lovištu Lani prisustvovati otkrivanju komemorativnog kamena posvećenom Samitu Višegradske grupe i predsednika Srbije i Slovenije. Nakon toga predviđen je i ručak koji u čast svih predsednika priređuje domaćin, šef češke države Miloš Zeman.

BONUS VIDEO: Vučić se brecnuo na konferenciji za novinare

 

Komentari (10)

Laki

01.10.2019 14:24

Jako vazan samit za Srbiju......

Tamara

01.10.2019 14:26

Jos jedan dokaz da je Srbija na dobrom puta i da je svet i EU sve vise postuje.

ana

01.10.2019 14:29

Bravo za diplomatiju našeg Predsednika.

Ceca

01.10.2019 14:42

Vrlo bitan sastanak za nasu zemlju.

gaga

01.10.2019 14:45

Sve vise ce povlaciti priznanje

Deki

01.10.2019 14:52

Велики успех за нас!

goca

01.10.2019 14:55

Vrlo važan sastanak. Još važnije što svet polako shvata kakvu je grešku napravio . Priznanje će povući sigurno još mnogo država sledeći primer Češke.

Sanja

01.10.2019 15:10

Nadajmo se najboljem... ovaj sastanak će sigurno dovesti do pomaka i promene mišljenja o Kosovu i Metohiji među članovima Višegradske grupe

Milina

01.10.2019 15:18

Svojom politikom mira i stabilnosti na Balkanu, predsednik Vučić je privukao pažnju na Srbiju kao stabilnu zemlju koja se ubrzano ekonomski razvija i jača. Velika je čast da je Srbija prva temlja zapadnog Balkana koja prisustvuje V4.

Masa

01.10.2019 17:30

Nadamo se najboljem ishodu!