Vladimir Putin
Tanjug/AP; Darko Vojinović
Vladimir Putin

Tanjug/AP; Darko Vojinović

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP; Darko Vojinović

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sledi pravi pakao u narednom periodu, pojačavaju se kako spoljnopolitički tako i unutrašnji pritisci, upozorenje je Vladimira Putina koje je preko diplomatskih kanala stiglo na adresu najviših zvaničnika Srbije.

- To je glavni razlog zbog kojeg je Putin odlučio da na mesto ambasadora u Beogradu pošalje svog iskusnog diplomatu, specijalca, najboljeg operativca u kriznim situacijama Aleksandra Bocana Harčenka, koji će sigurno ukrstiti koplje sa Entonijem Godfrijem, novim američkim ambasadorom u srpskoj prestonici. Na Balkanu se trenutno lome koplja za prevlast istoka i zapada i sa tim se neće stati sve dok se ne odluči pobednik - podvlače izvori iz obaveštajnih krugova.

Ksenija Vučić

Alo!/Vladimir Marković

 

Na osnovu informacija ruskih bezbednosnih službi, koje je Putin dostavio i Beogradu, precizira se da će se prvo pojačati spoljnopolitički pritisci na Srbiju, a zatim će uslediti unutrašnji konflikt.

- Zemlje iz okruženja krenuće sa zatezanjem oko spornih pitanja, Hrvatska i Bosna zbog nerešenog pitanja granica, dok će se istovremeno raditi i na slabljenju pozicije Milorada Dodika. Kada je reč o Crnoj Gori, tamo položaj Srba nije mnogo bolji, a postoji i realna opasnost od eskalacije problema zbog otimanja imovine SPC. S druge strane, Makedonija je na putu ulaska u NATO izrazito neprijateljska prema nama zato što njome rukovode zapadni moćnici i albanske partije, koje rade na ostvarenju velikoalbanskog cilja - objašnjavaju izvori koje nam opasnosti spolja dolaze.

 

Oni dodaju da je Evropska unija nemoćna da reši problem.

- Međutim, zapadne države, poput Amerike, Nemačke i Velike Britanije i te kako imaju moć i interes da podgreju stvari na Balkanu i tako saseku ruski uticaj i veze Srbije i Moskve. Podaci ruskih bezbednjaka ukazuju da se na terenu upravo to dešava i da velike sile dodaju temperaturu u ionako vreo balkanski lonac - pričaju dobro obavešteni izvori i dodaju da će se od jeseni pojačati pritisci na Srbiju kako bi ušla u NATO.

Rusi upozoravaju na moguće potrese i kada je reč o unutrašnjopolitičkoj situaciji.

- Opozicija će učiniti sve kako bi iskoristila svako negodovanje, socijalne proteste, sve što im može omogućiti politički profit pred izbore koji su zakazani za proleće - precizira se.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Da je Moskva ozbiljno zabrinuta za dešavanja u Beogradu, svedoči i izjava odlazećeg ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, koji je u intervjuu Sputnjiku naveo da će kolegu koji ga nasleđuje na mestu ambasadora u Beogradu upozoriti na nimalo laku situaciju koja ga čeka.

- Svom nasledniku ću reći da mu predajem zemlju punu tajni i neizvesnosti u budućnosti. To je i interesantno za ambasadora, uopšte za političara, kada se nešto događa. U tom smislu, Srbija je interesantna i sa aspekta unutrašnje politike jer se u njoj događa veoma mnogo sudbonosnih stvari. Isto je i na spoljnopolitičkom planu, zbog toga mi se čini da neće biti dosadno - poručio je Čepurin.

NE MOŽE U SRBIJI! Probali da uvale ove mape našim građanima, RTS PODVUKAO CRTU! Prete kazne, ali stvar je jasna!

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da državu čeka izuzetno težak period.

- Kako stvari stoje, predsedniku Vučiću neće biti nimalo lako, a znamo da su informacije koje dolaze od ruskih obaveštajnih službi izuzetno pouzdane. U ovom teškom periodu, koji predstoji, najteže će biti da se sačuva socijalni mir jer će tu biti pokušaja svih da i od najmanjeg nezadovoljstva naprave velike nemire, pa i proteste koji bi se ubrzo pretvorili u rušenje predsednika. Spoljnopolitički pritisci će biti stravični, ali ako se oslonimo na pomoć prijatelja Rusa i Kineza, možemo da izguramo bez većih posledica - smatra Spasić.

Marko Đurić

Printscreen