Aleksandar Vučić i Si Đinping
Vlada Srbije
Aleksandar Vučić i Si Đinping

Vlada Srbije

Aleksandar Vučić i Si Đinping, Foto: Vlada Srbije

Predsednik Srbije je kineskom kolegi za rođendan poklonio srebrno filigransko naliv pero i mastionicu svetski poznatog predstavnika srpskog filigrana.

Pročitajte još:

 

Filigran je poseban, raskošan način izgrade predmeta, a za ovu tehniku najčešće se koriste srebrna i zlatna, ređe bakarna žica. Srebrno filigransko naliv pero i mastionicu, poklon za predsednika Kine, izradio je Goran Ristović- Pokimica, svetski poznati predstavnik srpskog filigrana.

Poklon

Predsedništvo Srbije

Poklon, Foto: Predsedništvo Srbije

Šta predstavlja izrada predmeta filigranskom tehnikom

Srpsko zlatarstvo je do 13.veka bilo pod znatnim uticajem Zapada, da bi od kraja 13.veka preovladao uticaj Vizantije, pa tako u naše krajeve dolazi i filigran koji na taj način postaje i naše srednjevekovno nasleđe. Filigran je često korišćen i za izradu predmeta koji su upotrebljavani pri liturgijskim službama.

Umetnička izrada nakita od filigrana svoj zenit doživljava u doba kralja Milutina. Posle pada Srbije pod vlast Turaka srpski zlatari su nastavili sa radom. Zbog oslavljene ekonomske moći, koriste srebro i bakar, a da bi njihovi predmeti izgledali raskošnije, ukrašavaju ih filigranskom žicom, staklenom pastom i privescima. U današnje vreme, za izgradu ukrasnog predmeta ili nakita tehnikom filigrana koriste se najčešće srebrna i zlatna, a ređe bakarna žica.

Predstavnik srpskog filigrana, uveliko prepoznatljiv u svetu je goran Ristović- Pokimica. U svom dizajnu on koristi prirodne forme- cvetove, spirale, pupoljke, latice, krugove, lišće, voće, oslanjajući svoju kreativnu genijalnost na starovremensku, klasičnu i tradicionalnu estetiku i simbolizam.

Aleksandar Vučić

printscreen

 

Kineski predsednik danas puni 66 godina. Predsednik Rusije je kineskom kolegi poklonio sladoled, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Poklon

Predsedništvo Srbije

Poklon, Foto: Predsedništvo Srbije

 

Vasilije i Stefan, Boljevac

Alo.rs