Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Tanjug
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Tanjug

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto: Tanjug

Pročitajte još:

Uređaj za skretanje metka

U pratnji Putina uvek se nalaze i agenti koji raspolažu specijalnim mehanizmima za dodatnu zaštitu predsednika, često sakrivenim unutar raznih ličnih stvari ili dokumenata poput akreditacija u kojima, na primer, postoji poseban uređaj koji može da skrene putanju metka u slučaju atentata na šefa države.

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, veruje da ljudi iz Putinove pratnje imaju uređaje koji skreću metak sa putanje.

- Najverovatnije je u pitanju neka vrsta elektronskog štita. Njega na sebi nosi onaj ko je najbliži predsedniku kako bi zračenjem skretao projektile, pa i metke. U pitanju je odlićan vid zaštite. Iako nije zvanično poznato postojanje tog "skretača metka", imajući u vidu da su Rusi poznati po tim specijalnim oružjima, uopšte me ne čudi da su napravili i tako nešto - rekao je Nicović.

Pancir-jakna i prsluk

Šef Kremlja obavezno nosi i pancir-jaknu ili prsluk, otporan na sve vrste metaka. Nosio ga je i u Beogradu. Božidar Spasić je ubeđen da Putin nosi najkvalitetnije pancir-jakne, izrađene od najkvalitetnijih materijala čiji sastav garantuje neprobojnost od svake vrste metaka, bez obzira na to da li su ispaljeni iz daljine ili blizine ili su u pitanju delovi eksplozivnih sredstava.

Preporučujemo:

- Ispod košulje i sakoa nosi se i takozvani lagani pancir od tek nekoliko milimetara. On takođe može da zadrži bilo koji metak koji je ispaljen ka njemu. Pravilo je da šef države pancir-jaknu nosi kada je napolju, a pncirni prsluk kada je u zatvorenom prostoru.

U svakom autu ikona

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne krije da je veliki pravoslavac, o čemu svedoči i činjenica da se u svakom od njegovih automobila nalazi ista ikona – ikona Bogorodice. Tako je bilo i Beogradu, gde je ikona primećena u vozilu iz Putinove pratnje, ali i automobilu u kome se i on vozio.

Nuklearni kofer

Vladimira Putina na svim njegovim putovanjima uvek prati osoba koja nosi specijalni kofer, deo automatskog sistema za komandu i kontrolu rukske strateške nuklearne snage.

Uvek gde god se Putin kreće iza njega je ruski specijalac koji nosi crni kofer u kome se nalaze šifre za pokretanje jednog od najmoćnijeg oružja na svetu.

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. U tajanstvenom koferu ruskog predsednika se nalazi uređaj veze pomoću kojeg može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama.