Donald Tramp, Vladimir Putin
Shutterstock

 

Donald Tramp, Vladimir Putin

Shutterstock

Donald Tramp, Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Vašington i Moskva, što praktično znači Tramp i Putin, lobiraju za svoje ljude u Srbiji pokušavajući da ih ubace u vladu koja će biti formirana nakon aprilskih izbora.

Prema saznanjima od sagovornika bliskih vrhu vlasti, i jedna i druga sila imaju spisak ljudi (neki su i sada ministri) za koje su sigurni da promovišu njihove interese i na svaki način ih guraju u vlast.

To, objašnjavaju naši sagovornici, ne čine pritiscima, jer su se već odavno uverili da predsednik Srbije Aleksandar Vučić njima ne podleže, pa bi to moglo da izazove i kontraefekat, ali na sve strane lobiraju za njih.

Podsetimo, ne tako davno, pre dolaska SNS i Vučića na vlast, strane ambasade, a pre svega zapadne, imale su presudan uticaj, zajedno s pojedinim domaćim tajkunima, na kadrovski sastav u Nemanjinoj 11. O tome je u jednom od svojih obraćanja govorio i predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ni Vašington ni Moskva ne vrše otvoren pritisak jer znaju da to kod Vučića ne prolazi

- Moj je greh što je Srbija nezavisna zemlja i što dnevni red vlade više niko ne šalje u ambasade na odobrenje, što našu politiku ne kreira nijedna ambasada. Uvek je dnevni red išao u jednu ili dve ambasade, a isto tako su kasnije i odluke vlade išle na odobrenje, dok su sednice najčešće bile telefonske. Toga više nema. Zapadni zvaničnici me zbog toga i poštuju jer se ne dodvoravam nikome i vodim autentičnu srpsku politiku - izjavio je šef države.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije

Nije neuobičajeno da pojedini ministri budu skloniji nekim od stranih centara moći, ali moraju da imaju u vidu da su najpre službenici Srbije i da nikada tuđi interes ne smeju da stave ispred države. U SAD, gde se strani lobisti upisuju u poseban registar činovnika, svima koji su obavljali javne funkcije zabranjeno je da imaju bilo kakve lobističke delatnosti dve godine nakon toga.

Putin i Tramp

AP/Hau Dinh

Putin i Tramp, Foto: AP/Hau Dinh

Geopolitička igra

I u sadašnjoj postavci Vlade Srbije, kojom rukovodi Ana Brnabić, nije tajna da su pojedini ministri bliski Americi, odnosno Rusiji.

Tako Zorana Mihajlović slovi za otvorenog eksponenta politike Vašingtona u Srbiji, američki ambasador joj je godinama bio redovan gost na slavi, a i stavovi su joj proamerički. S druge strane, Nenad Popović važi za čoveka bliskog Rusiji.

Dok od ministra Popovića nismo u petak dobili odgovor na postavljeno pitanje, ministarka Mihajlović poručila nam je sledeće:

- Aleksandru Vučiću niko ne može da određuje ko će biti ministar u Vladi. To mogu da pomisle samo oni čiji je koeficijent inteligencije jednak broju njihovih cipela. Jedino što je merodavno jesu rezultati.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Komentarišući borbu Trampa i Putina za prevlast u srpskoj politici, analitičar Zoran Spasić za Srpski telegraf zapaža da je vlada u Srbiji posebno interesantna centrima moći s oba kraja sveta.

- Nema nikakve sumnje da se u Beogradu vodi velika geopolitička igra kako bi jedna od velesila došla u prevlast na ovom prostoru. Mi, međutim, imamo svoje interese i tog kursa treba da se držimo - objašnjava Spasić.

Otporan na sve

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov uveren je da na ostanak pojedinih ministara u vladi ne mogu da utiču strani lobi majstori pošto je, prema njegovom mišljenju, to prosto nezamislivo sve dok je na vlasti Aleksandar Vučić.

Milenko Jovanov

Tanjug/Sava Radovanović

Milenko Jovanov, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Jovanov: Dok je Vučić na vlasti, svi oni samo gube vreme

- Svi koji se trude da nekakvim pritiskom posredno ili neposredno utiču na politiku Vučića samo gube vreme, svejedno da li im uputstva šalje Vašington ili Moskva. On je otporan na sve takve aktivnosti i nikada ne bi dozvolio da bilo ko sa strane vodi politiku Srbije koju prethodno nije odobrio narod - izričit je Jovanov.