Aleksandar Vučić, Vladimir Putin
Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić, Vladimir Putin

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Predsedništvo Srbije

Budući da je vest da su ruski naučnici prvi u svetu registrovali vakcinu protiv kovida-19, za koju tvrde da je potpuno efikasna i bezbedna, odjeknula samo dva meseca uoči dolaska predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Srbiju, mnogi građani ponadali su se da će nam Putin lično i doneti spas protiv pošasti zvane korona. Konkretno, da će sa svojim domaćinom, srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u oktobru u Beogradu razgovarati o što skorijoj isporuci Srbiji određenog broja doza vakcine koju je primila i njegova ćerka. A te nade, kažu naši sagovornici, nisu uzaludne...

- Imajuću u vidu bliske partnerske odnose Moskve i Beograda, utemeljene na istorijskom prijateljstvu srpskog i ruskog naroda, realno je očekivati da Srbija bude među prvim državama čijim građanima će ruska vakcina biti stavljena na raspolaganje, te da će upravo to biti jedna od najvažnijih tema razgovora prilikom posete predsednika Rusije našoj zemlji u oktobru - kaže za „Alo“ analitičar Nemanja Starović.

Boško Kozarski iz ruske škole „Valentina Tereškova“ podvukao je da ćemo o oktobru dobiti i „duhovnu vakcinu“ za koju je, ističe, siguran da donosi isceljenje.

- Konvencionalna medicina tvrdi da je vakcina jedino rešenje ove svetske pandemije koja je definitivno promenila nama poznat svet, međutim, u odnosu na moja dosadašnja razumevanja farmaceutike, nije mi jasno kako je tako brzo testirana da se može garantovati i njena efikasnost i bezbednost. S druge strane, uzdam se u naše institucije i verujem da će „spas iz Rusije“ prvo ovde biti proveren, pa tek onda primenjen na našem stanovništvu. Lično, oktobarsku posetu Vladimira Putina Srbiji prvenstveno posmatram kroz jedan drugi događaj, završetak radova i otvaranje Hrama Svetog Save, čemu će ruski predsednik i prisustvovati. Smatram da je ta „duhovna vakcina“ proverena, bezbedna i korisna, vekovima donosi isceljenje, iako je nema na farmaceutskim listama. Vakcina za kovid-19 i dalje ostaje nepoznanica javnosti, kao i sam virus - navodi naš sagovornik.

Lazanski: Ne bi Putin stao iza nje da vakcina ne valja

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski, gostujući u jutarnjem programu TV „Pink“, komentarisao je rusku vakcinu navodeći da ona nije „na brzinu napravljena“.

- Rusija se već sedam-osam meseci bavi tom vakcinom. Ne samo civilni, već i vojni instituti su to radili. To je dug proces. Treba im odati počast za to. Videćemo kakva će biti njena efikasnost, ali ako je predsednik Putin založio svoj autoritet i izneo takav stav, onda to ne treba uzimati zdravo za gotovo. Rusi dnevno testiraju između 150.000 i 200.000 ljudi i veoma ozbiljno tome pristupaju. U Rusiji je broj umrlih vrlo mali u odnosu na broj stanovnika - rekao je Lazanski.