Aleksandar Vučić
alo.rs
Aleksandar Vučić

alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: alo.rs

Restartovanje pregovora o Kosovu i vraćanje pronalaženja rešenja pod okrilje EU, a koje je započelo u Berlinu, pokušaj je vodećih članica EU Nemačke i Francuske da isključe administraciju Donalda Trampa iz kosovskog procesa.

Sprečavanje direktnog mešanja Amerike na prostoru Evrope praktično znači i jasnu poruku da prekrajanje granica - odnosno razgraničenje - više nije opcija koja je u igri.

Pročitajte još:

 

Na samitu Zapadnog Balkana i njegovoj prvoj rundi održanoj pre nekoliko dana u Berlinu domaćini Angela Merkel i Emanuel Makron poručili su da je "kosovski dijalog" dobio razmere koje nisu u skladu sa stavovima EU.

- To se prvenstveno odnosi na rešenje kosovskog problema koje bi podrazumevalo razgraničenje Srba i Albanaca, odnosno teritorija gde su većina. Upravo ovu ideju prihvatili su delovi američke administracije, gurali je i davali vetar u leđa stranama u dijalogu da idu u tom pravcu. Na samitu je jasno dato do znanja da "nema igre granicama" na Balkanu i u okviru Evrope - prenosi visokopozicionirani strani diplomata. Ideja o razgraničenju i menjanju granica u vodećim EU državama, posebno Nemačkoj, tumači se kao stvaranje žarišta i pokušaj dodatnog demontiranja evropskog prostora preko Balkana.

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

- Bilo kakvo menjanje granica otvara pitanje Republike Srpske, ali i velike Albanije, i mi to vidimo kao klicu haosa koji bi gotovo sigurno lančano usledio. Kada je reč o evropskoj administraciji, smatramo da je sastanak u Berlinu sprečavanje u poslednjem trenutku. Nadamo se da će nastavkom samita u Parizu tako i ostati - kaže izvor.

- Nema igara sa granicama i Trampovom administracijom na prostoru Evrope ako se žele evropske pare i donacije koje prednjače generalno posmatrano. Dodatno, Priština želi i viznu liberalizaciju - dodaje se.

Predstavnici Prištine, posebno Hašim Tači, odbijaju ovakvu verziju događaja i "čekaju pomoć Amerikanaca". Ne čudi što su on i Ramuš Haradinaj pre sastanka sa evropskim liderima bili na sastanku sa ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom, kao posrednikom koji ima bliske veze sa predsednikom Donaldom Trampom.