Dragoljub Mićunović
Tanjug/ Sava Radovanović
Dragoljub Mićunović

Tanjug/ Sava Radovanović

Dragoljub Mićunović, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Demokratska stranka (DS) bi trebalo da "uozbilji ujedinjenje" i unutarstranačku kritiku učini legitimnom, rekao je za FoNet poslanik DS i njen nekadašnji predsednik Dragoljub Mićunović, koji smatra da je bilo bolje da se stranka prvo ponovo ujedinila, pa tek onda odlučivala o savezima. 

Kao problem DS u ovom trenutku, Mićunović vidi Savez za Srbiju (SzS), "koji je izleteo kao iz topa" i u kojem je grupa lidera, "stavivši šapu na celu opoziciju, prisvojila manire vlasti, optužujući sve koji nisu sa njima da su neprijatelji".

Mićunović je SzS uporedio sa nekadašnjim DEPOS-om, koji je okupljao sve "od prestolonaslednika, preko vladika, do političkih stranka, i na kraju propao".

Ne može da funkcioniše savez u kojem su "jedni za Evropsku uniju (EU), drugi protiv, jedni čuvaju Kosovo, a drugi bi da potpišu sporazum", uveren je Mićunović.

On "ne vidi struje unutar DS, već samo grupe koje su nezadovoljne, a jedna od tih grupa su narodni poslanici, koji su odjednom postali nevažni i o čijim su potezima u parlamentu odlučivali Obradović i Jeremić".

Boško Obradović

Alo!/ Rajko Ristić

Boško Obradović, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Raspuštanje "nedisciplinovane omladine"

Govoreći o opcijama da se DS izvuče iz krize, Mićunović je kadrove označio kao jedan od problema i apostrofirao situaciju povodom raspuštanja tek izabranog rukovodstva Demokratske omladine. On je to rukovodstvo "savetovao, prilikom nedavnog susreta, da ostanu svoji i da se bore za svoje principe i vrednosti".

"Stalno govorimo o potrebi da se pojave novi i mladi, a onda kada ti novi dođu, mi raspuštamo Omladinu", ukazao je Mićunović.

Prema njegovom tumačenju, "danas je retkost da omladina želi da se bavi politikom, ali pošto nije disciplinovana, mi ćemo da je raspustimo".

"U nedostatku autoriteta se trenira strogoća", obrazložio je Mićunović, ukazujući da se "lični interesi i problemi nazivaju politikom koje nema".

On tvrdi da "bojkot nije politika, već ozbiljno pitanje koje se uvek u prošlosti ispostavilo kao greška".