Eliot Engel
EPA/JIM LO SCALZO
Eliot Engel

EPA/JIM LO SCALZO

Eliot Engel, Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Američki kongresmen Eliot Engel razgovaraće danas s predsednikom Srbije, a kako se saznaje, od našeg šefa države tražiće dve stravi - rešavanje slučaja Bitići i da Srbija prestane da lobira po svetu oko povlačenja priznanja Kosova.

Eliot Engel glavni je nosilac proalbanske agende u Kongresu u poslednje tri decenije, a po želji njegovog kabineta, poseta Beogradu i predsedniku Vučiću sve do sada držana je u tajnosti.

- Kabinet Eliota Engela veoma je škrt sa informacijama prema srpskoj strani. Očekuje se da teme budu one koje poteže uvek kada se vidi sa nekim od srpskih zvaničnika - navodi izvor iz diplomatskih krugova.

Od Vučića će otvoreno tražiti rešavanje slučaja braće Bitići, kao i da srpska diplomatija odustane od procesa povlačenja priznanja Kosova po svetu.

- Tokom susreta Vučića i Engela u Minhenu, predsednik Srbije bio je direktan - za slučaj Bitići potrebni su dokazi, a ne priče rekla- kazala. Vučić mu je tada rekao da ne može da uhapsi nekog nedužnog da bi umirio one koji insistiraju na rešavanju ovog više decenija otvorenog pitanja - otkriva naš izvor.

Peti oktobar

profimedia

Što se tiče procesa priznavanja i otpriznavanja Kosova za šta se srpska strana godinama unazad sistematski bori i postiže rezultate, ni tu Engel neće biti zadovoljen.

- To nema niti u jednom sporazumu potpisano kao poseban zahtev ili tačka - poručio je Vučić Engelu u februaru ove godine u Minhenu, a otkriva izvor.

Da li će Engel u nekom delu biti konstruktivniji nego do sada, hoće li možda ponuditi da razgovara sa predstavnicima Prištine o eventualnom povlačenju taksa, za sada se ne zna. Ali naš državni vrh ne polaže nade u njega.

- Kada je preuzeo funkciju predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Kongresa, njegovi proalbanski stavovi postali su još izraženiji. Videlo se to i na hiringu koji je nedavno održan na temu žrtava kosovskog sukoba gde se pričalo o ubistvu braće Bitići i 20 hiljada silovanih Albanki - kaže isti sagovornik.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Engel nije prijatelj Srbije, on ne dolazi da bi pomogao u postizanju sporazuma, već da bi izdejstvovao što više za Albance.

- Engel smatra da treba što više da se konfrontira sa Srbijom zbog navodnog uticaja Rusije na Srbiju. Insistira na tome da su Albanci proamerički nastrojen narod, a Srbi proruski - navodi naš izvor.

Sastanak će početi u 10 sati, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. Inače, Vučić i Engel već su se susreli, u februaru ove godine, tokom 55. Minhenske konferencije o bezbednosti, kada se predsednik Srbije sastao sa delegacijom američkog Kongresa, u kojoj je, kako su mediji preneli, bio i Engel. U fokusu tog susreta bio je slučaj braće Bitići.

Ponosi se odnosom sa Prištinom

Sam Engel se nedavno pohvalio da je njegov “rad na promociji američko-kosovskih odnosa bio među najsmislenijim dostignućima svih kongresnih godina”, od 1989. godine. Spisak “dostignuća”, sa Engelove tačke gledišta, je poduži - od zalaganja za bombardovanje SRJ, do formiranja vojske Kosova, povlačenja poternice za Ramušem Haradinajem, preko ocena da Srbija mora da se izbaci iz Partnerstva za mir, do ocene da Srbija nije spremna za ulazak u EU.

Pročitajte još: