Hašim Tači, Ramuš Haradinaj
Tanjug/Marko Zakić
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj

Tanjug/Marko Zakić

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Foto: Tanjug/Marko Zakić

Uspeli su pak da formiraju vojsku Kosova, a sada za cilj imaju da uđu u NATO! Kako saznajemo, sa lobiranjem su uveliko počeli, a u svoju „pobedu“ uvereni su prvenstveno zbog toga što znaju da Kina i Rusija ovog puta ne mogu da se umešaju i spreče da do toga dođe! Plan je do te mere razrađen, da se već zna da bi nova NATO baza bila smeštena u Leposaviću...

- NATO je na Kosovu, a sada je vreme da Kosovo bude u NATO - rekao je Tači više puta.

Pročitajte još:

 

Vojni analitičar Vlada Radulović kaže da ga ne čudi ambicija Albanaca da uđu u NATO, ali ocenjuje i da će to ići malo teže.

- Albanci bi najviše voleli da sada mogu u NATO, to su izdvojili kao cilj, prvo NATO, pa članstvo u EU. Ali daleko su oni od NATO svetlosnim godinama, dalje su od nas! Mnoge procedure bi morale da se ispune, a oni ih nikako ne ispunjavaju u ovom momentu. Imajte u vidu i Stoltenbergovu izjavu o vojsci Kosova, u kojoj kaže da je strašno razočaran postupcima Albanaca - komentariše Radulović.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, takođe ističe da ulazak Kosova u NATO nije realan, pre svega zbog toga što se prijem novih članica obavlja konsenzusom svih država koje čine NATO.

NATO zastava

Profimedia.rs

NATO zastava, Foto: Profimedia.rs

 - Dakle, potrebna je prethodna potpuna saglasnost, koja u slučaju Kosova nije realna. Naime, među članicama NATO su i države koje ne priznaju nezavisnost Kosova, poput Španije, Rumunije, Grčke ili Slovačke, tako da se ne očekuje njihov glas za podršku kosovskom članstvu. Drugo, NATO sa ovlašćenjem Ujedinjenih nacija vodi vojnu misiju na Kosovu i Metohiji i mandat te misije je regulisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti, koja jasno definiše Kfor kao jedinu dozvoljenu vojnu formaciju na Kosovu i Metohiji. Ne bi bilo ni formalno, a ni suštinski ispravno da NATO primi u svoje članstvo bilo koga na čijoj teritoriji deluje njegova vojna misija. Ulazak Kosova u NATO, na kraju, nije tema od interesa za samu Alijansu, oni se time ne bave, što proističe i iz najnovijih stavova koje je NATO izneo povodom odluka Prištine o formiranju vojske - kaže Dragaš.

On navodi da je priča o tome da će Kosovo ući u NATO jedna od onih koje su smišljene u Prištini i koje su namenjene isključivo kosovskim Albancima.

- Da bi se bar malo umanjila frustracija zbog neulaska u Interpol, Unesko i UN, vlasti u Prištini grčevito traže neku dobru vest koju bi mogle da „prodaju“ svom stanovništvu, za koje je najveći problem to što je Kosovo još jednom odbijeno od strane Evropske unije za ukidanje viznog režima. Od svih međunarodnih pitanja, kosovski Albanci su najviše zainteresovani, a možda su i jedino zainteresovani, za to da im se ukinu vize za putovanje u zemlje EU kako bi mogli da emigriraju. A to se još ne događa, niti će se dogoditi u bliskoj budućnosti, što vlastima u Prištini pravi ogroman problem i pritisak, zbog čega posežu za konstrukcijom nestvarnih priča kakva je, na primer, i ulazak u NATO - završava naš sagovornik.

Nek ukinu takse!

Dragan Šormaz, šef srpske delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO, navodi da bi Albancima bilo pametnije da se posvete nekim drugim stvarima i batale priču o članstvu u NATO.

- Jedino što bi oni trebalo jeste da se u narednom periodu fokusiraju na skidanje taksi i da krenu u pregovore sa Srbijom o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, da nađemo rešenje koje bi moglo da stabilizuje situaciju i stvori bolju perspektivu za odnose Srba i Albanaca u budućnosti. To je jedino što može da bude izvesno sa njih, sve ostalo, a naročito to članstvo u NATO, samo je maštanje - navodi Šormaz.

 

Komentari (6)

život

27.12.2018 07:57

U NATO će teško zbog protivljenja Spanije, Grčke,, Rumunije

XXL

27.12.2018 08:19

Neće šiptari u NATO već NATO hoće sebe da legalizuje na KiM.

loma

27.12.2018 09:11

@XXL - lopovi i kriminalci hoce zajedno.

1999

27.12.2018 10:35

@XXL - Ma neee oni hoce u nato da bi njihova vojska zamenila KFOR

Pedja

27.12.2018 14:51

A Tramp ce ih odusevljeno docekati.. Isto kao i C.Goru..

Goga

27.12.2018 17:06

Za sada sve ispunise zacrtano.