Vojislav Šešelj
Alo!/Vladimir Marković
Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Srbija je na pogrešnoj strani istorije, smatra ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, komentarišući poziciju Srbije po pitanju trenutne političke krize u Venecueli. Na to je oštro reagova predsednik SRS-a Vojislav Šešelj.

- Narod Venecuele gladuje pod nelegalnom vladavinom diktatorskog režima. Više od 50 država Latinske Amerike, Severne Amerike i Zapadne Evrope stale su uz narod Venecuele i privremenog predsednika Guaida. Srbija je na pogrešnoj strani istorije - napisao je na tviteru Skot, čija zemlja takođe podržava Guaida.

On je uz tu poruku "linkovao" vest o susretu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i zamenika ministra spoljnih poslova Venecuele Ivana Hila, koji boravi u poseti Srbiji.

Pročitajte još:

 

Predsednik SRS-a zgoržen je ovom izjavom američkog ambasadora i navodi i da je sada prevšio svaku meru.

- Kada god je Srbija bila na strani Rusije, bila je na ispravnoj strani istorije! Od Drugog svetskog rata, naovamo, kada god je Srbija ili Jugoslavija bila uz Ameriku, bila je na neispravnoj strani istorije! Skot se konstantno meša u unutrašnje stvari naše zemlje koje ga se ne tiču i za koje ga niko ne pita, sada je to uradio opet i posle ovoga bi mu definitivno trebalo otkazati gostoprimstvo. Sada je zaista prevršio svaku meru i treba ga proterati - kazao je Šešelj, podsećajući da Venecuela sa Madurom na čelu nikada nije priznala tzv. državu Kosovo.

Kajl Skot, Foto: Alo!/Marko Đoković

Šešelj je, inače sa svim poslanicima SRS-a pre nekoliko dana u Ambasadi Venecuele potpisao otvoreno pismo u kojem su narod te južnoameričke zemlje i njeni prijatelji apelovali na građane SAD da se usprotive eventualnoj vojnoj intervenciji Amerike u Venecueli.

Pročitajte i ovo:

 

Šef SRS-a tada je naveo da se zapadni establišment nije zadovoljio ni nakon dvanaestogodišnje pljačke srpskih resursa, te da ovih dana pokušava da izazove novi puč i promenu režima na ulicama. On je izneo podatak da se samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido sa četvoricom saradnika obučavao u Beogradu još 2005. godine, te da je njegov učitelj bio Srđa Popović.

- A on je agent CIA koji se nalazi na čelu Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije KANVAS, čiji se rad uglavnom finansira kroz Nacionalnu zadužbinu za demokratiju (ogranak CIA koji funkcioniše kao ispostava američke vlade u promovisanju promene režima) - kazao je Šešelj.

On je sugerisao predstavnicima Venecuele da se obrate Vladi Srbije i zatraže sprovođenje hitne istrage, s obzirom na to da je delovanje KANVAS-a ilegalno i da Srbija ne sme služiti kao baza za pripremanje pučeva i diverzija u stranim državama.