SRAMOTA! ONI U BEOGRADU DANAS SLAVE! "Presuda je potvrdila da je Karadžić odgovoran za genocid u Srebrenici"

Političke partije, pokreti i nevladine organizacije u Srbiji različito su reagovali na presudu Haškog tribunala kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora i dok jedni pozdravljaju takvu odluku međunarodnog suda uz ocenu da doprinosi pomirenju i predstavlja opomenu regionu, drugi je smatraju još jednim dokazom da je Tribunal antisrpski sud koji je odavno izgubio legitimitet.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović, Foto: Tanjug

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je da je presuda Karadžiću još jedan od dokaza da je reč o antisrpskom sudu i da je formiran samo da bi se sudilo Srbima.

"Koliko god to jeste strašno od njih ništa ne može biti neočekivano, ali da kazna bude tako drastična, iako nije bilo dokaza ni za jednu optužnicu, čak ni u prvom stepenu, a pogotovo što je u žalbenom veću njegova odbrana iznela niz detalja koji su opovrgavali tu prvostepenu presudu. To mehanizmu u Hagu ništa ne znači", rekla je Radeta.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije istakla da je očigledno da je Karadžiću suđeno upravo da bi na ovaj način bio osuđen.

Za Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) presuda Karadžiću nije ništa novo, a u toj partiji ocenjuju da je međunarodni sud u Hagu je odavno izgubio legitimitet oslobađajući "najveće teroriste i ratne zločince na Balkanu".

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: AP

Tribunal je, kažu u POKS-u, ''''obična farsa'''' i manipulisanje osnovnim postulatima međunarodnog prava, a sud, koji je, kako se navodi, na slobodu pustio koljače i ubice Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Antu Gotovinu, sud nepravde i najgori kazamat za Srbe.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je, povodom presude Karadžcihu, da je krivica uvek individaulna i da zločinci, ukljucujući i ratne zločince, uvek imaju ime i prezime, a da he jedno od tih imena Radovan Karadžić.

"Bilo bi dobro ako bi nas ova presuda podstakla da razgovaramo o tome šta se to u naše ime činilo, ko je to navodno u ime srpskog naroda ubijao civile, ali plašim se da to neće biti ishod ni ove presude", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije i dodala da ne očekuje "dobru, već histeričnu reakciju države povodom presude".

Za lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića presuda Karadžiću je snažna opomena za region i dokaz koliko je ratna politika pogubna.

Aleksandra Jerkov
Aleksandra Jerkov, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Kako je naveo, presuda je delimična je, ali nedovoljna, satisfakcija za porodice žrtava koje su, kaže, stradale zbog Karadžićeve politike.

"Ova presuda je i jedan od temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u celom regionu. To se, pre svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali", rekao je Jovanović za koga "danas nema pobednika ili poraženih".

Poručuje da presuda Karadžiću mora biti snažna opomena i poziv na odgovornost pred samim sobom, kao i pred prošlim i generacijama koje dolaze.

- Samo jasnom osudom ratnih zločina i zločinaca iz ratova devedesetih možemo se nadati razumevanju i saradnji u regionu, pa i zajedničkoj budućnosti na zdravim osnovama - poručio je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je presudu Tribunala uz ocenu da adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine značajno doprinosi pomirenju i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu.

- Verujemo da izostanak pravde u pojedinim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci koji su svojim neodgovornim delovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava - saopštio je PSG.

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) ističe da je današnja presuda Karadžiću potvrdila njegovu krivičnu odgovornost za genocid u Srebrenici i ratne zločine u BiH uz ocenu da Srbija mora da prekine sa negiranjem genocida u Srebrenici i relativizacijom ostalih ratnih zločina u BiH i da konačno usvoji Deklaraciju o genocidu i izrazi najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida i ratnih zločina u BiH.

Inicijativa ukazuje da je sudskom presudom utvrđena individualna krivična odgovornost Karadžića, a kao nacionalističke neistine i manipulacije označava navode da se presudama političkim, vojnim i policijskim liderima na neki način osuđuje ceo srpski narod, Srbija ili Republika Srpska.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi