Čedomir Jovanović
Tanjug/Tanja Valić
Čedomir Jovanović

Tanjug

Čedomir Jovanović, Foto: Tanjug

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je da je presuda Karadžiću još jedan od dokaza da je reč o antisrpskom sudu i da je formiran samo da bi se sudilo Srbima.

PROČITAJ JOŠ:

"Koliko god to jeste strašno od njih ništa ne može biti neočekivano, ali da kazna bude tako drastična, iako nije bilo dokaza ni za jednu optužnicu, čak ni u prvom stepenu, a pogotovo što je u žalbenom veću njegova odbrana iznela niz detalja koji su opovrgavali tu prvostepenu presudu. To mehanizmu u Hagu ništa ne znači", rekla je Radeta.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije istakla da je očigledno da je Karadžiću suđeno upravo da bi na ovaj način bio osuđen.

Za Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) presuda Karadžiću nije ništa novo, a u toj partiji ocenjuju da je međunarodni sud u Hagu je odavno izgubio legitimitet oslobađajući "najveće teroriste i ratne zločince na Balkanu".

Radovan Karadžić

AP

Radovan Karadžić, Foto: AP

Tribunal je, kažu u POKS-u, ''''obična farsa'''' i manipulisanje osnovnim postulatima međunarodnog prava, a sud, koji je, kako se navodi, na slobodu pustio koljače i ubice Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Antu Gotovinu, sud nepravde i najgori kazamat za Srbe.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je, povodom presude Karadžcihu, da je krivica uvek individaulna i da zločinci, ukljucujući i ratne zločince, uvek imaju ime i prezime, a da he jedno od tih imena Radovan Karadžić.

PREPORUČUJEMO:

"Bilo bi dobro ako bi nas ova presuda podstakla da razgovaramo o tome šta se to u naše ime činilo, ko je to navodno u ime srpskog naroda ubijao civile, ali plašim se da to neće biti ishod ni ove presude", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije i dodala da ne očekuje "dobru, već histeričnu reakciju države povodom presude".

Za lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića presuda Karadžiću je snažna opomena za region i dokaz koliko je ratna politika pogubna.

Aleksandra Jerkov

Alo!/Rajko Ristić

Aleksandra Jerkov, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Kako je naveo, presuda je delimična je, ali nedovoljna, satisfakcija za porodice žrtava koje su, kaže, stradale zbog Karadžićeve politike.

"Ova presuda je i jedan od temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u celom regionu. To se, pre svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali", rekao je Jovanović za koga "danas nema pobednika ili poraženih".

Poručuje da presuda Karadžiću mora biti snažna opomena i poziv na odgovornost pred samim sobom, kao i pred prošlim i generacijama koje dolaze.

- Samo jasnom osudom ratnih zločina i zločinaca iz ratova devedesetih možemo se nadati razumevanju i saradnji u regionu, pa i zajedničkoj budućnosti na zdravim osnovama - poručio je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je presudu Tribunala uz ocenu da adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine značajno doprinosi pomirenju i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu.

- Verujemo da izostanak pravde u pojedinim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci koji su svojim neodgovornim delovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava - saopštio je PSG.

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) ističe da je današnja presuda Karadžiću potvrdila njegovu krivičnu odgovornost za genocid u Srebrenici i ratne zločine u BiH uz ocenu da Srbija mora da prekine sa negiranjem genocida u Srebrenici i relativizacijom ostalih ratnih zločina u BiH i da konačno usvoji Deklaraciju o genocidu i izrazi najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida i ratnih zločina u BiH.

Inicijativa ukazuje da je sudskom presudom utvrđena individualna krivična odgovornost Karadžića, a kao nacionalističke neistine i manipulacije označava navode da se presudama političkim, vojnim i policijskim liderima na neki način osuđuje ceo srpski narod, Srbija ili Republika Srpska.