Ivica Dačić
Alo/Marko Đoković
Ivica Dačić

Alo/Marko Đoković

Ivica Dačić, Foto: Alo/Marko Đoković

Poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji na godišnjicu oslobađanja zemlje u Drugom svetskom ratu biće nastavak strateškog partnerstva Moskve i Beograda, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Pres služba kabineta Ruske Federacije ranije je saopštila da će šef ruske vlade krajem oktobra posetiti Srbiju, gde će učestvovati na proslavama obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja Beograda.

“Ovo je nastavak naše strateške saradnje, Dmitrij Medvedev stiže tokom proslave godišnjice oslobađanja Beograda, koju tradicionalno slavimo sa našim ruskim prijateljima", rekao je Dačić agenciji “RIA Novosti”.

RIA novosti

Printscreen

RIA novosti, Foto: Printscreen

 „Dakle, ovo je nastavak naših dobrih odnosa, pokazatelj kako Ruska Federacija i Srbija podržavaju strateško partnerstvo u interesu dveju država“, naglasio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Pročitajte još:

 

U oktobru 2009. godine Medvedev, tadašnji predsednik Ruske Federacije, posetio je i Srbiju na godišnjicu oslobađanja Beograda.

Ministarstvo odbrane Srbije izvestilo je da je 19. oktobra na vojnom aerodromu u blizini Beograda, za svoju 75. godišnjicu, pripremilo "predstavu o sposobnostima srpske vojske". U izložbi će učestvovati oko 2,4 hiljade vojnika i oficira, 100 vozila i sistema, te 25 aviona. Кancelarija je naglasila da će se takođe pokazati i sredstva koja je donirala Ruska Federacija.

Datum oslobađanja Srbije i cele Jugoslavije od nacista u Drugom svetskom ratu povezan je sa okončanjem beogradske operacije 20. oktobra 1944. godine. U borbama za glavni grad zemlje učestvovali su borci sovjetskog 2. i 3. ukrajinskog fronta pod komandom maršala Fedora Tolbuhina i dela Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOAU). Prema posleratnim procenama vlasti Jugoslavije, na njenoj teritoriji sahranjeno je preko sedam hiljada ljudi koji su poginuli tokom oslobađanja Crvene armije.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!