Udarna vest
Shutterstock ilustracija
Udarna vest

Shutterstock ilustracija

Udarna vest, Foto: Shutterstock ilustracija

Nekadašnji načelnik Topličkog okruga i funkcioner PS-a Ratko Zečević preminuo je u Prokuplju, javlja portal Prokupljenadlanu.rs.

Pročitajte još:

U biografiji koja je objavljena na tom portalu navodi se da je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu i da je do 1992. godine radio kao sudija u Opštinskom sudu u Prokuplju.

Poslednjih godina je u javnosti pominjan kao jedan od "branilaca" Slobodana Miloševića, tokom njegovog hapšenja u Vili Mir u noći između 30. i 31. marta 2001. godine.

Poslednjih godina je u javnosti pominjan kao jedan od "branilaca" Slobodana Miloševića, tokom njegovog hapšenja u Vili Mir u noći između 30. i 31. marta 2001. godine.

Takođe, javnosti je bio poznat i po pucanju iz vatrenog oružja sa terase zgrade u kojoj se nalazilo sedište SPS u Prokuplju, dok je na obližnjem trgu na mitingu opozicije govorio Zoran Đinđić.

“Ustanovio je Svetosavsku povelju 1994. godine, kao najviše priznanje u Toplici u oblasti kulture, prosvete i zdrastva. Na njegovu inicijativu ustanovljena je gradska slava u Prokuplju i te 1998. godine bio je prvi domaćin slave sa sadašnjim patrijarhom Irinejem. Bio je sekretar Ministarstva za lokalnu samoupravu u Vladi RS 1997. i 1998. godine, narodni poslanik u Skupštini Srbije (1993-1997), poslanik u Veću građana SRJ (2000-2003). Odlikovan je sa više ordena i priznanja države Srbije i SRJ.

Ratko Zečević

Printscreen: Youtube

Ratko Zečević, Foto: Printscreen: Youtube

Posle prestanka dužnosti načelnika radio je kao advokat. U SPS bio je član IO i član GO (2000-2003). U Udruženju “Sloboda'' bio je član UO. Bio je potpredsednik partije Pokret socijalista od njenog osnivanja. Predsednik Književnog društva “Rade Drainac“ i glavni i odgovorni urednik književnog časopisa “ TOK“. Sa dr Dobrosavom Bjeletićem i Gojkom Tešićem u izdanju Zavoda za udžbenike i naučno – nastavna sredstva 1999.godine štampao sabrana dela Rade Drainca u deset knjiga. Kao načelnik okruga podigao spomenik pesniku Draincu u rodnom selu Trbunju i na brdu Hisar u Porkuplju i spomen ploču u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7. u Beogradu.

Pročitajte još:

Sa slikarom Gradimirom Petrovićem, dr Sretenom Petrovićem i Ognjenom Lakićevićem utemeljio u Prokuplju nagradu za slikarstvo “Boža Ilić“, osnovao likovnu koloniju i otvorio u centru grada Galeriju “Boža Ilić“. Slikaru Iliću podigao je spomenik na Hisaru i u Žinom Potoku. U Narodnom muzeju Toplice pokrenuo i osnovao izdavačku delatnost i biblioteku “Baštinu“. Osnovao Informativni centar “Toplica“ sa radio, televizijom a 1994.godine obnovio rad “Topličkih novina“. Osamdesetih godina, kao dopisnik iz Prokuplja piše za niške “Narodne novine“. Kao načelnik okruga učestvuje u izgradnji konaka pri crkvama: Sveti Nikola u Kuršumliji i Svetih arhangela u selu Kondželju. Učestvuje u izgradnji zvonika crkve Svetog Prokopija u Prokuplju. Kao načelnik među prvima 1993. godine obnavlja proslavu Svetog Save, ako školske slave, u Maloj Plani i prokupačkim srednjim školama (Gimnaziji i Tehničkoj školi ). U Topličkom okrugu ustanovio SVETOSAVSKU POVELJU kao priznanje topličanima za izuzetni doprinos u oblasti prosvete, kulture i medicine.

Piše i poeziju, prozu i književnu kritiku. Objavljivao u brojnim časopisima i novinama. U “TOK-u“, “Književnim novinama'', “Našem stvaranju“, “Hvosnu“, “Savremeniku“, “Putevima kulture“, “Stremljenjima“, “Gradini“, “Bagdali“ i drugim brojnim publikacijama književnim novinama. Pesmama je zastupljen u mnogobrojnim zbornicima i antologijama. Zbirka poezije koja nosi naziv “Knjiga Posveta“ nalazi se u štampi. Živi i stvara u Prokuplju. Član redakcije beogradskog časopisa za kulturu, i umetnost i društvena pitanja “Zbilja“. Za izuzetan doprinos kulturi dobitnik je Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 1999.godinu i Zlatne plakete “Car Dušan“ za 2000. IP “Grigorije Božović“. Dobitnik je Svetosavske povelje i plakete Svetog Prokopija za poseban doprinos književnosti i kulturi Topličkog okruga i grada Prokuplja 2012. i 2013. godine. Poezija mu je nagrađena književnom nagradom časopisa “Zbilja“ (2013). Prevođen na beloruski. Zastupljen je poezijom u više književnih zbornika i knjiga“, dodaje se.

Zečević će biti sahranjen u sredu na seoskom groblju u rodnom selu Dešilovo kod Merošine.