Ana Brnabić
Tanjug/Tanja Valić
Ana Brnabić

Tanjug/Tanja Valić

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je za stvaranje i zaštitu intelektualne svojine potrebno uspostaviti potpuno transparentan sistem koji bi osigurao tačnost podataka i način na koji se ti podaci mogu proveriti.

Suđenje Presuda Sud Pravosuđe

Shutterstock

Obraćajujući se učesnicima konferencije "Digitalizacija i intelektualna svojina: kraj ili novi početak" u Banjaluci, Brnabić je kazala da u ovom trenutku na tržištu distribucije medijskog sadržaja u Srbiji postoje dva dominantna operatera – SBB koji drži oko 51 odsto tržišta, i Telekom Srbija sa oko 36 odsto, dok ostali operateri imaju znatno manje učešće kada je reč o distribuciji medijskog sadržaja.

- Imate dva ozbiljna operatera od kojih je jedan, kada je reč o distribuciji medijskog sadržaja neprikosnoven - kazala je Brnabić i dodala da su operateri ti koji imaju obavezu da prijavljuju broj korisnika na osnovu čega se i određuje visina naknade za korišćenje intelektualne svojine.

Aleksandar Vučić u Zaječaru

Alo

Problem je, međutim, kako je objasnila, to što dominantni operater na tržištu distribucije medijskih usluga te podatke tretira kao poslovnu tajnu, ne poštujući na taj način ni nadležnu Republičku agenciju za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), a drugi, manji operater na tom tržištu, državi plaća tri puta više iako ima manje korisnika.

To je, kako je istakla, jedno od suštinskih pitanja kada je reč o intelektualnoj svojini, jer direktno utiče na količinu novca koji se prikupi na osnovu naknade za korišćenje intelektualne svojine.

Pročitajte još:

Po njenim rečima, određivanje redosleda i logička numeracija kanala je u nadležnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ali ni to operateri ne poštuju, već sami određuju redosled kanala, što otvara prostor za manipulaciju.

 - Vi imate SBB, koji ima 51 odsto tržišta distribucije medijskog sadržaja i koji kaže - mene to ne zanima, ja ću odrediti broj kanala… REM tu može samo da pokrene prekršajni postupak - kazala je Brnabić.

Goran Vesić

Alo / V. Marković

Ona je dodala da je za obezbeđivanje vladavine prava i zaštitu intelektualne svojine i autorskih prava značajno da "otvorimo sve teme" i svi zajedno "otvoreno razgovaramo o društvu i kao društvo zajedno sazrevamo kako bismo se suočili sa svim ovim stvarima".

- Percepcija naše ekonomije mora da se menja, percepcija našeg razvoja mora da se menja, mi sami moramo da se menjamo da bismo na kraju došli do toga da možemo da razgovaramo o tome šta znači zaštita i šta znači jedna sredina, i poreska i pravna, koja je podsticajna za stvaranje intelektualne svojine. Počeli smo da razgovaramo o tome i to nam otvara ogroman prostor da napredujemo u budućnosti -poručila je premijerka.