ALI PEJ STIŽE U SRBIJU Premijerka Ana Brnabić upravo saopštila!

U toku su razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Predrag Vučković

* U narednih nekoliko meseci bi trebalo da bude omogućeno plaćanje preko Ali peja

Naredni korak bi bio logistički centar i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama 

* Od sistema koje je videla u Kini, volela bi da vidi sve

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas u Hangdžou, nakon obilaska kompanije “Alilbaba”, da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko Ali peja (“Alipay”), platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu, koju je kreirala “Alibaba grupa”.

Reč je o platformi za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

“Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa ''Ali pejom'' za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji”, rekla je Brnabić i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Ona je navela da su u toku razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Oni idu dobro, razgovaraju sa jednom komercijalnom bankom i očekujem da ćemo to brzo završiti”, rekla je Brnabić.

VAŽNA POLEMIKA! Da li bi trebalo zatvoriti autoput u slučaju nepogode?!

SASTAVILI SE MORE I PLANINE! Haos u Crnoj Gori, izlile se reke, poplavljene kuće, saobraćaj u rasulu, kruzeri ne mogu u luku! (VIDEO)

Dodala je da bi sledeći korak bio logistički centar, kao i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

“Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe”, rekla je premijerka.

Podsetila je da je Srbija sada, zahvaljujući izmenama pravnog okvira i poreskog okruženja, od januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evopri za ulaganje u istraživanja i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Predrag Vučković

“Neka počnu malo i videće da imamo kvalitet i potencijal, a svako ko je do sada uložio u Srbiju, odlučio je da se dalje razvija. Porez koji se plaća na profit za intelektualnu svojinu razvijenu u Srbiju je samo tri odsto. Zato mislim da smo najbolji mogući partner za ovakve kompanije”, rekla je Brnabić.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog posete kompanijama u kineskoj provinciji Ðedžong, koja je u Kini poznata kao provincija čiji se ekonomski razvoj zasniva upravo na digitalnoj ekonomiji.

DANAS SE SLAVI ZAŠTITNIK VERNIKA U NEVOLJI Verovanje kaže da će vam se ispuniti svaka želja, ako izgovorite ovu molitvu

NAUČNICI PROGLASILI VANREDNO STANJE NA ZEMLJI!

Navela je da je to jedan od najbogatijih regiona Kine, da čak 41,5 odsto BDP-a u ovom regionu dolazi od digitalne ekonomije, kao i da je to jedna od šest pilot zona za inovacije, istraživanje i razvoj u Kini.

“Nema boljeg mesta, možda čak ni na svetu, da vidimo napredne tehlogogije i razgovaramo sa potencijalnim partnerima o investicijama u Srbiju”, rekla je Brnabić novinarima.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Predrag Vučković

Primetila je i da su kompanije koje je danas obišla osnovane pre samo dve decenije, a danas zapošljavaju i 100.000 ljudi, što pokazuje da kada postoje podrška države, otvoren ekonomski sistem, dobra sredina za inovacije može i svet da se promeni za 25 godina, a ne jedna zemlja.

“Ovo sve pokazuje koliko Srbija potencijala ima i koliko može brzo da trči, posebno ako uspemo da napravimo ovakva partnerstva. Onda pričamo o potpuno drugačijoj zemlji za sedam do 10 godina”, rekla je Brnabić.

POKIDANE ŽICE I NEMA NAPONA! 30 sela ostalo bez struje!

OČEKUJTE VREMENSKI ROLERKOSTER Zavrteće nam se u glavi! Spremite se za vrućinu, ali nosite kišobrane!

Upitana je koje bi od sistema, koje je danas videla u Kini, volela da vidi u Srbiji, odgovorila je kratko - sve.

“Sve sisteme bih volela i trudiću se da sve od ovoga imamo u Srbiji. I ne samo da imamo sve u Srbiji, već je moja želja da Srbija bude evropski centar za ove softvere, virtuelne platforme, klaud sisteme. Da sve to za Evropu bude u Srbiji”, zaključila je Brnabić.

Bonus video - Požar kod Starog dvora!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi