Ana Brnabić
Tanjug/Predrag Vučković
Ana Brnabić

Tanjug/Predrag Vučković

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Predrag Vučković

* U narednih nekoliko meseci bi trebalo da bude omogućeno plaćanje preko Ali peja

Naredni korak bi bio logistički centar i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama 

* Od sistema koje je videla u Kini, volela bi da vidi sve

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas u Hangdžou, nakon obilaska kompanije “Alilbaba”, da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko Ali peja (“Alipay”), platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu, koju je kreirala “Alibaba grupa”.

Pročitajte još:

Reč je o platformi za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

“Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa ''Ali pejom'' za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji”, rekla je Brnabić i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Ona je navela da su u toku razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Oni idu dobro, razgovaraju sa jednom komercijalnom bankom i očekujem da ćemo to brzo završiti”, rekla je Brnabić.

Dodala je da bi sledeći korak bio logistički centar, kao i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

“Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe”, rekla je premijerka.

Podsetila je da je Srbija sada, zahvaljujući izmenama pravnog okvira i poreskog okruženja, od januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evopri za ulaganje u istraživanja i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

Ana Brnabić

Tanjug/Predrag Vučković

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Predrag Vučković

“Neka počnu malo i videće da imamo kvalitet i potencijal, a svako ko je do sada uložio u Srbiju, odlučio je da se dalje razvija. Porez koji se plaća na profit za intelektualnu svojinu razvijenu u Srbiju je samo tri odsto. Zato mislim da smo najbolji mogući partner za ovakve kompanije”, rekla je Brnabić.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog posete kompanijama u kineskoj provinciji Ðedžong, koja je u Kini poznata kao provincija čiji se ekonomski razvoj zasniva upravo na digitalnoj ekonomiji.

Navela je da je to jedan od najbogatijih regiona Kine, da čak 41,5 odsto BDP-a u ovom regionu dolazi od digitalne ekonomije, kao i da je to jedna od šest pilot zona za inovacije, istraživanje i razvoj u Kini.

“Nema boljeg mesta, možda čak ni na svetu, da vidimo napredne tehlogogije i razgovaramo sa potencijalnim partnerima o investicijama u Srbiju”, rekla je Brnabić novinarima.

Ana Brnabić

Tanjug/Predrag Vučković

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Predrag Vučković

Primetila je i da su kompanije koje je danas obišla osnovane pre samo dve decenije, a danas zapošljavaju i 100.000 ljudi, što pokazuje da kada postoje podrška države, otvoren ekonomski sistem, dobra sredina za inovacije može i svet da se promeni za 25 godina, a ne jedna zemlja.

“Ovo sve pokazuje koliko Srbija potencijala ima i koliko može brzo da trči, posebno ako uspemo da napravimo ovakva partnerstva. Onda pričamo o potpuno drugačijoj zemlji za sedam do 10 godina”, rekla je Brnabić.

Upitana je koje bi od sistema, koje je danas videla u Kini, volela da vidi u Srbiji, odgovorila je kratko - sve.

“Sve sisteme bih volela i trudiću se da sve od ovoga imamo u Srbiji. I ne samo da imamo sve u Srbiji, već je moja želja da Srbija bude evropski centar za ove softvere, virtuelne platforme, klaud sisteme. Da sve to za Evropu bude u Srbiji”, zaključila je Brnabić.

Bonus video - Požar kod Starog dvora!