Dragan Šolak
printskrin
Dragan Šolak

printskrin

Dragan Šolak, Foto: printskrin

* Prekršili zakon o konkurenciji

* Trebalo sve da prijave mesec dana nakon potpisivanja ugovora, a uradili to posle godinu

* Skandal!  

U United group u međuvremenu još čekaju na odluku suda u pogledu odluke Agencije za očuvanje konkurencije koji je naložio prodaju tih programa.

Agencija je pored 3,7 milionske kazne kompaniji United Media sa sedištem na Kipru izrekla globu tj kazni od 6.500 evra odnosno 6.500 evra dvema pravnim osobama, je danas na svojim internet stanama objavila Agencija za očuvanje konkurencije.istibution, Agencija je prekršajni potupak protiv United merdia grupe vodila zbog kasnog oglašavanja koncentracije, koja je nastala sa zaključenjem ugovora, s kojim je preduzeće tada imenovano Adria media, dobilo 100 postotni udeo u kompaniji United Media Distibution tada IKO Balkan, koji je vlasnik prava za emitovanje programa Sport Klub.

Stranka je bila dužna da to objavi najkasnije 30 dana od zaključenja ugovora, a to je učinila posle skoro godinu dana zakašnjenja.

Za prekršaj prekazno označenja koncentracije je za pravnu osobu visina kazne propisana u iznosiu 10 porocenata od godišnjeg prometa u koncentraciji preduzeća učesnika zajedno sa drugim preduzećima u istoimenoj grupi u prethodnoj poslovnoj godini.

 

Agencija je uvažavala vreme kašnjenja, oblik krivice, ponašanje pravne osobe i druge okolnosti u skladu sa zakonom. Pravne osobe kojima je agencija izrekla kaznu, su inače protiv odluke o prekršaju i kazni najavile ulaganje zahteva za sudsku zaštitu o kojima će odlučivati ljubljanski okružni sud, zato ova odluka još nije pravosnažna.

BONUS VIDEO:

Septembra prošle godine Agencija je izdala odluku s kojom je ustanovila da vlasništvo programa koje je Unite Media kupila od kompanije S:C.IKO Poland, u suprotnosti s pravilima konkurencije i zato je zabranila. Grupi United Group je naredila da mora da proda 13 sportskih programa iz šeme Sport klub.

Unite Group koja je u vlasništvu britanskog finasijske kompanije BC Partners i velikog investicionog fonda KKR, je na upravni sud uložila žalbu. Vrhovni sud je oktobra prošle godine odlučio da united group može do pravosnažnosti odluke Agencije za očuvanje konkurenicje obavljati dužnost emitovanja sportskih programa.

 

United Grupa sa sedištem u Amsterdamu je vodeći ponuđač medijskih i telekomunikacionih uslouga u jugoističnoj Evropi ima više od 4.400 zaposlenih a usluge se obezbeđuju u 1,8 muiliona odmaćinstava U sloveniji je takođe vklasnica trećeg najvećeg telekomunikacionog operatera telemach.

PROČITAJTE JOŠ: