Aleksandar Vučić
Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Sastanak Vučića i Engela je počeo u 10 časova, a ankon toga se predsednik Vučić obratio naciji.

Video prenos obraćanja možete pratiti na Alo.rs.

- Završio sam razgovore. Naše pozicije su različite po pitanju našeg odnosa prema Kosovu  i Metohiji. On je jedan od najznačajnijih protagonista nezavisnog Kosova. Imali smo korektne razgovore. Zaključili smo da je neophodno nastaviti razgovore. Nadam se da će preneti Prištini poruke koje će doprineti nastavku dijaloga i smanjenju tenzija. 

Razgovarali smo i o slučaju Bitići, kao i o NATO agresiji. Svako iz svog ugla, ali na jedan vrlo korektan način. Eliot je rekao: To što sam prijatelj Albanaca ne znači da ne želim da budem prijatelj Srba - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

- Situacija na Kosovu je sve teža. Teškoće su počele sa taksama koje je uvela Priština. Taj ko vam je uveo takve takse, praktično je zabranio trgovinu.

Priština pokušava tako da dokaže da Srbi treba da zaborave na Srbiju, nego će im oni doneti sve što im je potrebno. Oni su pokušali da dovoženjem kamiona prodaju robu Srbima. Ponosan sam na Srbe koji su pokazali jedinstvo u svojoj nenasilnoj gandijevskoj borbi.

Haradinaj je rekao: Prošlo je vreme uvoza na silu. To što želite da kupujete robu čini vas tiraninom. Zamislite da mi zabranimo tuđe proizvode u Srbiji. Pa zar treba da ih nateramo da jedu na silu albanske čokolade, so i ostale prehrambene proizvode. To je nečuveno u svetu.

Na delu je brutalna zabrana slobode govora. Verbalni delikt se sankcioniše od strane vlasti u Prištini. Istaknuti član Srpske liste je uhapšen jer je reao da je Račak bio namešten slučaj kako bi započela NATO agresija protiv Srbije.

Čedo zapada više ne sluša one koji su ih stvorili. Nezavisno Kosovo više ne želi da sarađuje sa onima koji su im pomogli da postanu nezavisni - kaže Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Vučić se osvrnuo i na ubistvo Olivera Ivanovića.

- Tražili smo da se naš MUP uključi u istragu. Nisu nam dozvolili, Njihovo tužilaštvo nije želelo da sarađuje sa nama, a mi smo odgovorili na sve zahteve Prištine. 

Zašto nisu pokazali nadzorne kamere sa prostorija Ivanovićeve stranke?! Navodno te kamere nisu radile u vreme ubistva.

Albanci su optužili pola sveta, samo ne znaju ko je lice koje je likvidiralo Olivera Ivanovića, koji je motiv. 

Našim organima je opstruiran svaki pristup istrazi ovog ubistva - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

- Zašto ne možemo da dobijemo snimke sa aerodoroma u Tirani?! Na aerodorom Rinas u Tirani sleteo je iz Nemačke Fljorim Ejupi koji je u toj zemlji bio pod prismotrom. Kretao se prema Kosovu, došao tamo, ubrzo napustio našu teritoriju, a potom se ponovo preko Albanije vratio u Nemačku. Ko je Edžmedin Zekaj, koji je promenio svoje ime u Ljiram Zekaj.

Priština vodi svoju političku istragu, a mi imamo imena ubica Olivera Ivanovića.

Optužili su Radojičića, ali je naša istraga pokazala da taj čovek nema ništa sa ubistvom. Potom je optuženo državno rukovodstvo Srbije i sram bilo sve one koji su učestvovali u tome.

Srbija će nastaviti istragu i očekujemo da sve rasvetlimo. Nikad od toga nećemo odustati. Postavljamo konkretna pitanja o svim nelogičnostima u vezi sa istragom koja je na Kosovu vođena. Mi znamo mnogo više i mislimo i da znamo konkretna imena izvršilaca ubistva ali istraga će sve pokazati - rekao je Vučić.

Najnovija vest

Alo.rs

Vučić je na kraju svog obraćanja pozvao Prištinu na civilizovano ponašanje i još jednom istakao svoje divljenje hrabroj borbi sprskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Pokazali su kako se voli svoja rodna gruda, ognjište, naša Srbija - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona, a potom i čestitao novom rukovodstvu EU koji su u izuzetno bliskim i dobrim odnosima sa njim.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa imenom ubice Olivera Ivanovića, rekao da Srbija, za sada, nema materijalne dokaze, odnosno DNK i čaure, ali da će na sve načine pokušati da dođe do njih.

Vučić je istakao i da će na sve načine pokušati da pomognu i dopreme robu našem nadoru na severu Kosova i da ih Srbija nikada neće napustiti.

Obraćanje predsednika usledilo je nakon njegovog sastanka sa Eliotom Engelom, članom Predstavničkog doma kongresa SAD.

Aleksandar Vučić, vrh EU

Alo.rs

Kongresmen Engel je jedan od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu.

Vučić i Engel već su se susreli, u februaru ove godine, tokom 55. Minhenske konferencije o bezbednosti, kada se predsednik Srbije sastao sa delegacijom američkog Kongresa, u kojoj je, kako su mediji preneli, bio i Engel, kao predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

U fokusu tog susreta bio je slučaj braće Bitići.

Kosovo i Metohija, a time i Srbija, je, međutim, tema na kojoj se Engel neprestano, sad već više decenija, aktivno angažuje.

Pročitajte i:

On sam se nedavno pohvalio da je njegov "rad na promociji americko-kosovskih odnosa bio medu najsmislenijim dostignućima svih kongresnih godina", od 1989, od kad je u Kongresu, a spisak "dostignuća", s Engelove tačke gledišta je poduži - od zalaganja za bombardovanje SRJ, do formiranja vojske Kosova, povlačenja poternice za Ramušem Haradinajem, preko ocena da Srbija mora da se izbaci iz Partnerstva za mir, do ocene da Srbija nije spremna za ulazak u EU.

 

 

Komentari (2)

Boza29

03.07.2019 11:17

Samo napred predsednice,mi smo uz Vas i ne bojimo se!

Srećko

03.07.2019 14:40

Nadam se da će ovaj slučaj uskoro biti rešen.