Aleksandar Vučić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Naravno, reč je o Kosovu i Metohiji, a konsultacije i razgovori u Pekingu po tom pitanju sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, u četvrtak 25. aprila, i sa ruskim Vladimirom Putinom, sledećeg dana, sigurno imaju podjednak značaj kakav se daje sastanku balkanskih lidera u Berlinu sa kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Pročitajte još:

Za Srbiju - možda i veći.

Zašto? Zato što predsednik Vučić upravo sa liderima Kine i Rusije, zemalja koje su i do sada u ključnim situacijama branile interes Srbije na međunarodnoj sceni, želi da se konsultuje o mogućim narednim potezima vezanih za kosovski problem.

Pa i da "proveri" može li i na kakvu podršku Srbija da računa, te da "ojačan" takvim saznanjima otputuje u Berlin gde, kako sam kaže, ne ide kao optimista i gde ga čekaju, pretpostavlja, novi pritisci.

Preporučujemo i ovo:

Vučić u Pekingu, za početak, očekuje pre svega podršku za stav da Srbija neće nastaviti dijalog dok Priština ne ukine takse, potvrdili su za Tanjug u njegovom Kabinetu uoči puta u Kinu.

On takođe želi da predsednike Sija i Putina informiše o svemu što je Beograd učinio do danas na ispunjenju briselskih dogovora i o svim potezima Prištine protiv dogovora i dijaloga.

Splet je okolnosti da susreti sa Sijem i Putinom "padaju" neposredno pred iznenada zakazani sastanak u Berlinu, ali će ti sastanci svakako staviti do znanja zapadnim zvaničnicima da Srbija ima prijatelje i na "drugoj strani" i da moraju računati na to da u borbi za svoj interes nije sama.

To je od presudnog značaja za Srbiju, naročito ukoliko dođe do promene formata u kojem će se rešavati problem Kosova i Metohije, o čemu se, inače, sve češće govori iz zapadnih prestonica i koji bi doneo konačno rešenje.

Aleksandar Vučić i Si Đinping

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić i Si Đinping, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U tom slučaju, Rusija, a ni Kina, ne mogu biti isključene iz celog procesa, koji, kako je napomenula i još aktuelna šefica evropske diplomatije, Federika Mogerini, može biti finalizovan samo u Savetu bezbednosti, čije su ove dve zemlje stalne članice.

Konačni sporazum o KiM zavisiće od snage i razmene argumenta mentora kosovske nezavisnosti i pobornika rešenja u kome Srbija ne može izgubiti sve.

Te činjenice je svakako svestan i predsednik Vučić, koji stvari nastoji da nazove pravim imenom, pa kaže da su "svi u regionu, Evropi, svetu sahranili bilo kakvu šansu za bilo kakav sporazum", odnosno kompromis, za šta se zalaže Srbija i zato i navodi da on od Berlina ne očekuje "ništa".

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Tanjug

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto: Tanjug

"Tamo nas ne čeka ništa dobro i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi fortmat, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti, a da Srbija ne dobije ništa ....", rekao je nedavno u Beogradu Vučić.

A šta će na sva otvorena pitanja predsednik Srbije čuti u Pekingu možda bude jasnije još tokom boravka predsednika u Kini, a možda ćemo odgovor "pročitati" iz ishoda razgovora u Berlinu.

U svakom slučaju, predsednik Vučić će na obe ove adrese ponoviti ono što ponavlja i kod kuće: rešenja nema bez razgovora, razgovora nema bez ukidanja taksi, Srbija je spremna za razgovor, zna da ne može da dobije sve što želi, ali rešenja za Kosovo bez saglasnosti Srbije - nema.

Komentari (10)

Petar

23.04.2019 22:37

Treba izvuci,najpozitivnije ,moguce za Srbiju,od ovih sastanaka

Ina

23.04.2019 23:10

Srbija nikas nije vodila bolju politiku.

Dejan

23.04.2019 23:12

Veliki je značaj podrška Kine.

Najdan

24.04.2019 07:48

Verujemo da će predsednik Vučić učiniti sve da se pitanje Kosmeta reši što je moguće bolje po Srbiju.

Veki

24.04.2019 07:49

Vucic je uvek maksimalno iskren.

Milenko

24.04.2019 07:52

Sine, znaš kako se postaje šampion? Izađeš na teren kad je najteže - i pobediš!!

vikica

24.04.2019 08:08

Ne vredi bežati od istine,ona dođe po svoje.

Maki

24.04.2019 08:16

Podrška Kine i Rusije nam daju jak vetar u leđa pred berlinske pregovore i šalje se signal Zapadu da Srbija nije sama!!!

Vesna

24.04.2019 08:52

Vucic ce reci sve ono sto jeste problem , nadamo se da ce ostali razumeti nasu situaciju.

jeki89

24.04.2019 09:14

Očekujemo sjajne rezultate sastanaka u Kini.