"ŠTA MOGU DA URADIM, DA PLAĆEM I ŠTRAJKUJEM GLAĐU ISPRED BERLEMONA?" Predsednik Srbije za "Fajnenšl tajms": Sada su barem iskreni!

Odluka EU da ne otvori vrata Severnoj Makedoniji i Albaniji navela je region da shvati da ne može da se osloni samo na svoje zapadne susede, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je jedini odgovoran pristup da brinemo sami o sebi.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug/Predsedništvo

Takva odluka, doneta uprkos reformskim naporima Albanije i Severne Makedonije, jasno je pokazala regionu da "nije sve do nas", istakao je Vučić u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

"Oni su uvek govorili, 'od vas zavisi, od brzine vaših reformi... Sad su pošteniji. Sad bar kažu, nije sve do vas", rekao je Vučić i potom zapitao: "Šta mogu da uradim, da plačem i štrajkujem glađu ispred Berlemona?", misleći da sedište Evropske komisije u Briselu.

"Neću to da radim, niko to neće da uradi", rekao je predsednik Vučić.

STRAVA I UŽAS NA DEDINJU! Sin zakopao majku u garaži!

Vučić je rekao i da odbijanje EU da započne pristupne pregovore sa dve balkanske zemlje opravdava njegovu politiku učvršćivanja bližih veza sa Kinom i Rusijom.

Beograd je, kako napominje ugledni britanski list, spreman da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom u petak i takođe se zalaže za dalju regionalnu integraciju.

"Moramo sami o sebi da brinemo. To je jedini način, to je jedini pristup. Sve drugo bi bilo neodgovorno", rekao je Vučić.

Britanski list konstatuje da bi ovakvi komentari mogli da osnaže strahovanja da EU gubi uticaj na Balkanu pošto se lideri Unije nisu dogovorili o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom na samitu prošle nedelje.

Predsednik Vučić je kazao i da Balkan treba da uradi više po pitanju jačanja regionalne saradnje.

"Ne možemo da zavisimo od naredne odluke Evropskog saveta ili od toga da li će holandska vlada odlučiti ovako ili onako ili da li će danska vlada uraditi nešto drugačije od onoga što očekujemo", rekao je Vučić.

ALO.RS UŽIVO SA AERODROMA! Naš reporter slučajno naleteo na Dragana Đilasa. Shvatili smo gde ide, ovo je šok! (FOTO)

Britanski list podseća da je Vučić prošle nedelje sa premijerima Severne Makedonije i Albanije potpisao deklaraciju o formiranju sporazuma o saradnji po modelu Šengena koja predviđa slobodni protok ljudi, robe, kapitala i usluga između ove tri zemlje.

Deklaracijom se pozivaju i druge zemlje regiona da se pridruže sa namerom stavanja zajedničkog tržišta od 18 miliona ljudi.

Vučić je rekao da je posvećenost sporazumu bila ojačana pregovorima o proširenju evropskog bloka.

Uhvatio je nešto prelepo, poslao poruku koja kida na komade i otišao pravo u smrt... (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/Novosti/M.Č. DATUM I VREME: 23.10.2019. 09:33 - 23.10.2019. 09:46 Marko Bošković (27), mladić iz Srbije koji je tragično nastradao u noći između nedelje i ponedeljka kod Čikaga, nekoliko sati pred smrt poslao je sestrama Ivani i Milici kratak snimak iz Amerike. Na njemu se vidi idiličan zalazak sunca koji je uhvatio iz kola dok je išao autoputem.

Prethodno, rekao je on, susedi Srbije nisu bili zainteresovani jer su očekivali mnogo više od EU.

Sada, kako je rekao Vučić, oni vide da "moramo najpre da se okrenemo jedni drugima, naravno ostajući na putu ka EU, ali ne očekujući milostinju od bilo koga".

Vučić je dodao da je spreman da uskladi stope poreza na dodatu vrednost i podsticaje za investiranje sa Albanijom i Severnom Makedonijom, za koje je rekao da će stvoriti tržište od 12 miliona ljudi izmedu tri zemlje.

Britanski list podseća da je Srbija otvorila pretpristupne pregovore sa EU 2014. godine i zaključuje da je blok smatra manje pripremljenom za članstvo od Severna Makedonije.

NOVINAR VUČIĆU POSTAVIO IZAZOVNO PITANJE! Svi su se zgledali, a onda je predsednik odgovorio šta nam se sprema!

Diplomata EU u Beogradu rekao je za FT da Srbija "prosto geografski" pripada EU.

Vučićeva politika regionalne saradnje i balansiranje velikih sila podseća na geografske proračune koje je napravila Jugoslavija, koja je bila i osnivač pokreta Nesvrstanih iako je ta država bila mnog oveća od Srbije danas.

Međutim regionalno nepoverenje i bilateralni problemi nakupili su se tokom ratova nakon raspada Jugoslavije i predstavljaće izazov za dublju saradnju, dodaje "Fajnenšel tajms".

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

Povezane vesti

 • Korisnik: vasic
  23/10/2019 - 13:03
  Vucic vodi racionalnu politiku, po cenu da se to nekima i ne dopada. Ali zna da je ispravan i da nas vodi pravim putem.
 • Korisnik: Nikoletka
  23/10/2019 - 12:57
  U svoje kljuse se najbolje uzdati.Dok Evropa i pravda otvore oci od toga nema nista.Mi cemo postovati i evropski put i saradjivati sa Kinom i Rusijom u isto vreme.
 • Korisnik: Uros
  23/10/2019 - 11:22
  EU vec godinama tera Srbiju od sebe i Srbija ima sva prava da se okrene onima koji je hoce i postuju .
 • Korisnik: jelena
  23/10/2019 - 11:19
  Svoje teritorije se necemo odreci zarad ulaska u EU, ne moze niko tako da nas uslovljava .Imamo svoj put i ciljeve koje zelimo da ostvarimo, ali ne po svaku cenu.
 • Korisnik: Elena
  23/10/2019 - 11:15
  Mi moramo da se borimo da se sto vise popnemo na lestvici sigurnosti i ekonomske nezavisnosti, a oni ce uvek imati nove zahteve.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi