Vučić i Mogerini
Tanjug
Vučić i Mogerini

Tanjug

Vučić i Mogerini, Foto: Tanjug

"Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu", rekao je predsednik Vučić.

Pročitajte još:

 

"Ne predstoji nama neposredna opasnost od toga, oni to rade zbog unutrasnjih stvari, ali od toga stvaraju i novu normalnost, da to nije nista strašno, a strašno je što sam ja rekao da nećemo priznati KIM", istakao je Vučić, iako je to, kako je podsetio, naša politika, bila i ostala, i nije to prvi i jedini put rekao.

Kaže da ako bi on govorio o srpskom nacionalnom ujedinjenju reagovalo bi 15 sluzbi EU i najmanje 15 ministara spoljnih poslova.

Prriča o "mini Šengenu" između Prištine i Tirane je nemoguća i sumanuta, kaže, ali, kada se jednom narodu, drugom po veličini na Zapadnom Balkanu, posle srpskog naroda, dopusti da govore o nacionalnom ujedinjavanju, onda to nije samo otvaranje Pandorine kutije, nego je mnogo opasnije.

Vučić i Mogerini

Tanjug

Vučić i Mogerini, Foto: Tanjug

Kad je reč o "mini Šengenu", ističe predsednik Vučić, Albanci se stalno pozivaju na Evropu, što koriste kao pokriće, a takvo pravilo u Evropi ne postoji, niti je moguće, jer niko u Evropi to ne može da podrži.

Prema njegovim rečima, sve to pokazuje da Albanci od Samita u Sofiji ne osećaju podršku evropskih sila kao ranije, pre svega zbog francuske rezervisanosti prema proširenju Unije, što kod Albanaca stvara nervozu, a nama i svima drugima pravi probleme.

"To za nas nije laka pozicija i situacija", istakao je Vučić.

PREDSEDNIK SRBIJE U ALBANIJI Vučić stigao u Tiranu, Šiptari ga dočekali na nož! Tači i Rama provociraju, Kurti protestuje uz sramnu poruku!

Na konstataciju novinara da je u razgovoru Rame i Tačija o nacionalnom ujedinjenu bilo reči i o pripajanju tri opštine na jugu Srbije tzv. Kosovu, Vučić je ironično uzvratio pitanjem "samo tri?".

On je rekao da os toga nema ništa, ali da jhe reč o tome da Albanci ponavljanjem takvih priča "uspostavljaju novu normalnost".

Niko nije reagovao na to, rekao je, niti je o tome bilo reči u razgovoru sa Mogerini.

Vučić i Mogerini

Tanjug

Vučić i Mogerini, Foto: Tanjug

"Nije Federika za to, ali nije niko rekao nista", rekao je Vučić.

"Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu", a Srbija će, kaže, to da ima na umu, ali je najvaznije da se ponaša odgovorno i staloženo, jer na taj način može računati na veće razumevanje.

Šta misli o razgovoru Rame i Tačija reći će sutra albanskom predsedniku Iljiru Meti, pa i Tačiju, sa kojima će se videti tokom sastanka Procesa Brdo Brioni, ali sumnja da će uspeti da im objasni koliko je to loše,opasno i pogubno za region.

Čini se, međutim, kaže Vučić, da Albanci ne žele da čuju ni one koji su za njih mnogo važniji i prihvatjiviji nego on.

Naveo je i da je sa Mogerini razgovarao i o evrospkom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava, a da po zavrsetku evropskih izbora očekuje povoljnije ocene, te i mogućnost otvaranja novih poglavlja.