PREDSEDNIK SRBIJE SA EPISKOPOM ŠUMADIJSKIM Vučić i vladika Jovan u crkvi posvećenoj Svetim velikomučenicima kragujevačkim u Šumaricama (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Kragujevca gde se nalazi u poseti Šumadijskoj eparhiji

Vučić se sastao sa vladikom Jovanom, u crkvi posvećenoj Svetim velikomučenicima kragujevačkim u Šumaricama.

Radovi na izgradnji crkve zapoceli su 2001. godine, a želja je da se završe ove godine, kada se navršava 80 godina od streljanja kragujevačkih đaka, profesora i građana 1941. godine.

Država će pomoći završetak radova.

Inače, vladika Jovan juce je u Beogradu razgovarao sa predsednikom, koji je obećao pomoć.

Predsednik i vladika nakon sastanka obići će sportsku halu u naselju Aerodrom, gde se nalazi i Bogoslovija.

Vakcine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnost nakon susreta, a tom prilikom je govorio o mnogim temama od najvećeg značaja za Srbiju.

Vučić kaže da se u masovnu vakcinaciju nije moglo ući dok nismo dobili veće količine vakcina, a za to se stvaraju uslovi tek sada sa dolaskom kineske vakcine.

On je na novinarsko pitanje o masovnoj vakcinaciji napomenuo da tek sada i u Evropi počinje masovna vakcinacija.

- O masovnoj vakcinaciji može se govoriti kada imate vakcinu za pola miliona ljudi, i to se ne može raditi sa 70.000 Fajzerove vakcine, tako da se čekalo da dobijemo veću kolicinu vakcina - precizirao je Vučić.

On je naveo da je trebalo da stigne i 500. 000 ruske, ali da za sada treba da stigne 200. 000 plus 50. 000 doza ruskih vakcina.

Tokom februara će biti ubrzana i nabavka dodatnih Fajzerovih vakcina, a kasnije i AstraZeneke.

On je ponovo zahvalio Kini na vakcinama i objasnio da je u pitanju dobra, tradicionalna vakcina, koja je najlakša i za čuvanje i primenu, mada i najskuplja.

Zahvalio je kineskom predsedniku, posebno zbog toga što smo vakcinu kupili po značajno nižim cenama.

- Nije me bilo sramota da molim, ponasali smo se racionalno - kazao je Vučić.

Vučić je najavio da preko Poljske treba da stigne 800. 000 vakcina AstraZeneke, a razgovara se direktno i sa Džonson i Džonson kompanijom, kao i sa Modernom, koja bi se očekivala na jesen kada će uslediti drugi kriug vakcinacije, koji je veoma značajan, jer će i tada to biti spas za nastavak života.

Dodao je da je molio kineskog predsednika i za još milion doza vakcina.

On je rekao da se sada može ići i na vakcinaciju kroz Kovaks sistem, a istakao je i da za zdravstvene radnike ima dovoljno vakcine.

Vučić je napomenuo i da bismo završili već sada dobar deo vakcinacije da nije bilo besmislenih kampanja protiv imunizacije, zbog čega nismo prihvatali da uđemo u treću fazu ispitivanja sa Kinom.

- Moguće da i sam nisam imao hrabrosti da preduzmemo taj korak i da kažu da smo pokuini kunići i da se iživljavamo na ljudima. Tako da smo kinesku i rusku uvezli tek kada su i jedna i druga velika zemlja registrovale te vakcine i prošli sve faze - istakao je predsednik.

Afera Aleksić

Vučić je istakao da je država uradila sve što je mogla povodom slučaja Aleksić.

- Ne bih zbog svog položaja govorio nešto više o tom slučaju, da ne bih kršio pretpostavku nevinosti. Opet, kao otac ženskog deteta, ne mogu da zamislim odvratnije delo od onog za koje je Aleksić osumnjičen. Država je učinila sve što je mogla i to su potvrdile žrtve koje su dale iskaz - rekao je Vučić.

Knez Miloš i kralj Milutin

Vučić je istakao da ne vidi ništa loše u poređenju njega i kneza Miloša Obrenovića ili kralja Milutina.

- Mali sam ja za njih, ali ne vidim ništa loše u Miloševom vođenju politike. Znate li nekog ko je mudrije vodio politiku od njega u interesu Srbije? Kad treba udari, kad treba gladi. On se nije samo tukao već je mudro postupao u spoljnoj politici. Pa nije dobio Hatišerif, stvorio modernu državu teka tako, zano je kad da se ratuje, a kad da se miri i izvinjava. Kada je osetio da je jak, udarao je, a kada je znao da je slab, išao je na Drinu da dočekuje bosanske paše i vezire. Što se tiče kralja Milutina, ove godine navršava se 700 godina od njegovog upokojenja. To je naš najveći ktitior i graditelj crkava i manastira. Ja sam ponosan što je za moje vreme završen Hram Svetog Save, što ćemo obnoviti Hilandar i  ovu crkvu ovde posvećenu đacima koje je streljao nacistički okupator. Ponosan sam i na spomenik Stefanu Nemanji. Sutra ću obići to, a izgledaće fantastično kada stignu svetla. Beograd je kosmopolitiski grad i to je u redu, ali je i srpski grad. Treba da znamo ko smo, šta smo, odakle smo i odakle smo krenuli i počeli. Moramo čuvati sebe i svoj narod - rekao je Vučić.

Povezane vesti

 • Korisnik: Dragan
  23/01/2021 - 02:31
  Treba ulagati u naše svetinje i obnavljati ih a palim ratnicima neka je večna slava i hvala im.
 • Korisnik: Rade
  23/01/2021 - 01:25
  Siguran sam da ce se crkva u Sumaricama zavrsiti jer predsednik kada su manastiri i crkve u pitanju gleda da ostvari zbog svoje vere i pravoslavlja!
 • Korisnik: Tole
  23/01/2021 - 00:07
  Samo tako nastavite predsedniče. Verujem daćemo uspeti mnogo toga da uradimo ako nastavimo ovako da radimo kao do sada.
 • Korisnik: Dejo
  23/01/2021 - 00:07
  Predsednik je uvek pomagao SPC i hvala mu na svemu što je uradio za naš Kragujevac zahvalan samu mu puno.
 • Korisnik: MarijaM
  22/01/2021 - 23:15
  Svetinje se moraju čuvati i obnavljati kako bi ih nasledili i naši potomci.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi