Boško Obradović
Alo.rs
Boško Obradović

Alo.rs

Boško Obradović, Foto: Alo.rs

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

"SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Kolege, svaka čast!

Sa zaprepašćenjem i nevericom sam gledao na TV ekranu nasilje koje se odvijalo ispred vrata Doma Narodne skupštine Republike Srbije. Tim pre što sam godinama, po završetku Srednje škole unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, upravo u ovoj zgradi obavljao poslove obezbeđenja. Takođe mi je, pored ovog emotivnog momenta, totalno neprihvatljivo da bilo ko, iz bilo kog političkog ili nekog drugog razloga pokušava da razbije ulaz u ovo najviše zakonodavno zdanje. To više nije akt političkog sadržaja već vandalizam na koji ne sme da pristane ni jedan građanin Srbije koji veruje u zakone koji se upravo u toj zgradi i donose.

Naravno da su osude ovog čina stigle sa mnogih strana i iz redova vlasti ali i od pojedinih opozicionih partnera, upravo onih koji su državnom zastavom Republike Srbije „kucali“( a zapravo pokušavali da polome stakla) na ulazna vrata ovog zdanja. Kolege koje su bile na svom redovnom zadatku obezbeđivanja „kuće zakona“, korektno i profesionalno su odradile svoj posao ne dajuće ni najmanji povod da nasilje eskalira. I na tome im svaka čast! Ono što ne treba nikako zaboraviti jeste da policija nije bila na tom mestu da brani ovu ili onu političku stranku ili pokret, već da obavlja posao na koji je i zakon obavezuje: da suzbije huliganstvo, da spreči mahnitanje uzavrelih političkih strasti onih koji ne umeju da ih iskazuju na civilizacijski način.

Da je sve moglo da krene drugim, još nasilnijim putem, dokaz su slike iz ne tako davne prošlosti kada su se iznad ove zgrade izvijali dimovi, a nameštaj i još ko zna šta već, iznosilo se u ime narodnog bunta (bilo da je on bio opravdan ili ne – krađu i palež ništa ne opravdava). U takvim prilikama kolege bi po ko zna koji put bili „glineni golubovi“ ostavljeni da se snalaze kako znaju i umeju, kao što se u prošlosti ne jedanput događalo. Zbog svega toga, nasilni potezi bilo koje grupe ili stranke, moraju se operativno mnogo ranije predvideti, i shodno opasnosti koja preti, moraju se unapred predvideti operativne mere kojima će se divljanje, kao što je to sada bilo ispred Narodne skupštine, preduprediti daleko izvan zone objekta koji je potencijalno ugrožen. Dakle, primer vandalizma sa početka ovog saopštenja ukazuje na neophodnost mnogo većeg operativnog povezivanja svih segmenata bezbednosti u Republici

Srbiji. Jer, često se zaboravlja, hotimično ili ne, da je policija samo jedan – makar i najbrojniji – ali ipak samo jedan činilac bezbednosti u našoj zemlji."