Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Albanci
Alo.rs
Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Albanci, Foto: Alo.rs

Albanski predsednik Iljir Meta odbio je da potvrdi imenovanje Genta Čakaja na mesto ministra spoljnih poslova.

Time je izazvao ozbiljni politički potres u Albaniji u koji su se uključili i političari sa tzv. Kosova.

Pročitajte još:

- Argumenti koje je ponudio gospodin predsednik su na zastrašujuće skandaloznom nivou. Izvinjavam se (tzv.) Kosovu zbog ove sramote - napisao je Rama na Tviteru, pošto je Meta odbio da potvrdi izbor Čakaja na mesto ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije.

Čakaj, koji je do sada bio zamenik ministra spoljnih poslova, u središtu kontroverzi našao se zbog činjenice da je podržao tzv. kosovskog predsednika Hašima Tačija u ideji o razgraničenju sa Srbijom, posle čega je oštro reagovala i bivša šefica prištinskog tima za pregovore u Briselu Edita Tahiri.

Tahirijeva je snažno podržala stav Iljira Mete, navodeći da je potez albanskog predsednika "vizionarski" i "u službi očuvanja granica".

- Čak se i Edita Tahiri pridružila kukavicama - odgovorio je Rama.

Meta je odluku obrazložio time da tridesetogodišnji Čakaj nema dovoljno iskustva za ovako složen posao, te da zastupa stav o kosovskim granicama koji je u suprotnosti s politikom Tirane.

- Ovakav stav Čakaja je destruktivan i opasan - naveo je Meta.

Rama je Čakaja kanidovao za ministra spoljnih poslova pošto je njegov prethodnik Dmitri Bušati smenjen jer se, navodno, zalagao za rešenje višedecenijskog problema s Grčkom oko pomorske granice, pri čemu je bio spreman za izvesne ustupke Atini.