Aleksandar Vučić
Alo.rs
Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti.

Odgovori na pitanja novinara

Histerija oko promena naziva ulica u Beogradu? Vakcina protiv korone?

- Mediji u Sarajevu su na histeričan 

- Mi razgovaramo sa dve kompanije o vakcini, bićemo u prvih 20 zemalja koje će tu vakcinu da plate i pokušaćemo besplatno da je damo stanovništvu. To nam je mnogo jeftinije od svega onog što smo potrošili, nećemo biti poslednji u tom krugu, sigurno.

- Oni su poveli demonstracije tokom vanrednog stanja zbog korone virusa. 

Proslava "Oluje" 

- Što se "Oluje" tiče, to je za nas traumatično iskustvo i mi smatramo da treba da gradimo bolje odnose sa Hrvatskom, ali to ne sme da znači ponižavanje Srba. Možemo da se razlikujemo po mnogim pitanjima, ali da uvek budemo zajedno i da čuvamo zajedništvo, bilo gde da živi naš narod. Ja kao predsednik Srbije ne mogu da podržim prisustvo Srbina na proslavi u Kninu, ali ih nijedne sekunde neću optužiti da su izdajnici, i zato što su doneli takvu odluku, radićemo na pomirenju uz obostranu žrtvu, u redu je položit cvet na mestu gde su ubijeni Hrvati i srpski civili, sve to može, ali ovo je već nešto drugačije i može dati legalitet velikom etničkom čišćenju. Kakvu god odluku da donesu, naše je da nećemo taj gest podržati, ali da će imati našu podršku po drugim pitanjima, kaže predsednik.

Ultimatum Brisela Srbiji i reakcija američke ambasade?

- Ne znam čoveka iz Uprave za sprečavanje pranje para, pozvao me je jedan ministar, možda on zna da je na tom spisku, pa se oglasio. A ja sam mu rekao, eto vidiš, niko nije zaštićen, niko nije iznad zakona. Ovde je reč o najobičnijim proverama.

- Mene je iznenadila izjava Hotija da se piše završni sporazum, koliko god im ne verujem, ne deluje logično da je sve izmislio. Voleo bih da se pregovara vrlo ozbiljno i odgovorno i da Evropska unija razume potrebe Srbije, a ne samo zemlja ćlanica. Imam puno poverenja u naš pregovarački tim, a i u tim Evropske unije, da će biti pravedni, a kompromis nije dati sve Albancima, a Srbiji ništa, kaže Vučić.

- Pred nama je veliki dan, obeležavanje dana progona Srba iz Krajine, oko 250 hiljada ljudi je proterano, obeležićemo u Rači, skromno. Mnogi su prošli tim mostom, i tada su izgubili očeve, braću... Napravićemo veliki spomenik, da se nikada ne zaboravi najveće etničko čišćenje još od Drugog svetskog rata, ističe Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Obeležićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gde smo to učinili prvi put zajedno 2015, na Rači gde ćemo postaviti spomen obeležje. Na tom mestu, kada bude izgrađen most, koji je najveći broj izbeglica na traktorima prešao, mnogi su tada izgubili svoje očeve, neki na Petrovačkoj cesti svoju decu, napravićemo zajedno sa RS, spomen park, objasnio je on.

Ukazao je da će taj projekat finansirati Srbija 95 odsto, a RS pet odsto.

- Hvala Krajišnicima koji danas učetsvuju u izgradnji Srbije, njenom napretku i boljitku. Veliko hvala što su Srbiju uvek voleli više od svega, čak i od svojih ognjišta, zaključio je on.

Nisu svi uvek radosni ako je Srbija uspešna, podvukao je Vučić i dodao da će upravo zato brojni pritisci biti usmereni ka Srbiji.

- Veliki pritisci će biti usmereni ka Srbiji, bićemo meta napada... Važno je da građani Srbije znaju da ćemo čuvati mir i da ćemo biti sve snažniji i jači, pre svega ekonomski, a onda i politički i vojno, pa će oni koji prete agresijom dva puta razmisliti pre nego što krenu na nas, naglasio je predsednik.

- Svakog dana dobijam pismo, i pre neki dan sam dobio pismo da se sredi neki lokalni put, to su potpisali meštani, dobri domaćini. Gledaćemo da im izađemo u susret, naglasio je predsednik Vučić.

- Donosi se moratorijum za 2 meseca, zatim odlaganje plaćanje poreza. Kad je reč o graditeljstvu, tu stojimo sjajno, imamo 60.303 gradilišta - dodao je predsednik.

Veruje da Srbija neće imati dvocifreni pad, za razliku od mnogih zemalja u svetu i Evropi. To će, dodaje, našoj zemlji dati zamajac za godine koje dolaze.

- Bilo je strašno važno kada smo pobedili epidemiju u Beogradu, bilo je važno da uđemo u ekonomski pucanj. Tu se sada vide određeni rezultati, očekujem da bude jedan od najboljih rezultata, ne samo u Evropi. U junu 2020. industrija je porasla u odnosu na prošlu godinu, i ja čestitam kompanijama, a i građanama Srbije, a tekući rast u junu je veći nego u maju, kaže Vučić.

Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

- Sa našim merama i uz dobru monetarnu politiku NBS mi smo uspeli... Srbija je i kad je reč o kreditnom rejtingu ubedljivo najbolja u regionu. Kod nas je strahovito važno što je poljoprivreda odlična - dodao je predsednik kazavši da očekujemo izuzetne prinose kad je reč o žitaricama i prinose najbolje u nekoliko poslednjih decenije, biće toliko toga za izvoz.

Vučić je naglasio da je nam je prošla godina bila rekordna po svim parametrima a ove godine višnja nije bila uspeha zbog kiše, pa će država pomoći višnjarima iako i oni sami znaju da država nema obavezu da to čini dok malinari imaju dobru cenu - oko 50 dinara. On je ukazao na tešku situaciju srpskih govedara koji su uništeni damping cenama pa će država njima pomoći i investirati u stočarstvo.

- Pred nama nisu laki i jednostavni dani, moramo da sačuvamo poziciju iskrenog partnera i da dođemo do kompromisa, ali moramo biti jaki da ne prihvatamo sve pritiske na Srbiju. Bio sam iznenađen Hotijevom izjavom da je u Briselu započeto pisanje krajnjeg sporazuma, niko iz Evropske unije to nije demantovao, nas zanima kada će biti ispunjeno ono što je obećamo 2013. godine, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, mi smo u dobroj veri prisutni u Briselu, ali Srbija neće biti džak za udaranje, to im je pogrešan put i nigde ih neće odvesti, rekao je Vučić.

- Suština je očuvanja mira i stabilnosti, u skladu sa tim, mi smo prihvatili da suštinski učestvujem u dijalogu, kako bismo mogli da rešimo višedecenijske probleme. Upravo zato, naša delegacija je apsolutno pripremljena za sastanak u Briselu, istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

- Porodice nestalih treba da dobiju pravdu i da znaju gde im se nalaze braća, očevi ili bilo ko. ProcenatSrba povratnika je najmanji na svetu, svega 1,9 odsto Srba vratilo se na svoja ognjišta - kazao je Vučić i dodao da je ekonomija veoma važan deo i da je to u interesu i Srba i Alabnaca na KiM, kao i da je to suština napretka u 21. veku i da veruje da se uz njihovu volju i uz volju EU tako nešto može postići.

- Što se ekonomije tiče, to je jedan od najbitnijih pregovora u Briselu danas, to je nešto što čini suštinu napretka u 21. veku, u skladu sa tim smatram da su zaključci Atlanskog saveta razumljivi, i ti zaključci, zajedno sa Kosovom nalaze se u tri tačke - rekao je predsednik.

Vučić se obratio u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić je danas primio u oproštajnu posetu ambasadorku Rumunije Oanu Kristinu Popa.

Sastanak je održan u 9.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je pres služba predsednika.

Pročitajte još: