Aleksandar Vučić
Instagram
Aleksandar Vučić

Instagram

Aleksandar Vučić, Foto: Instagram

Region Balkana mogao bi da bude jak pokretač budućeg ekonomskog rasta Evrope, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukazao da svet tek čekaju promene u ekonomiji, nakon krize izazvane virusom korona.

Na onlajn panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti", na kojem učestvuju i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, Vučić je ukazao da su narodi naše tri zemlje navikli da kukaju i kritikuju sve što se dešava u našem regionu, dok glorifikuju sve što dolazi spolja, iz EU, SAD, drugih zemalja.

- Uvek je sve što pripada njima bolje, nego ono što pripada nama, što dolazi iz našeg regiona - primetio je Vučić i dodao da se to mora promeniti.

On je istakao da vidi region Balkana kao jakog pokretača budućeg evropskog privrednog rasta.

- Imamo odličnu mogućnost da to postignemo, mnogo bolju u nego neke EU zemlje - ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da samo ako radimo zajedno, u regionu možemo da ostvarimo mnogo, da povežemo ekononije i da shvatimo da ćemo imati mnogo veću snagu koju ćemo moći da pokažemo drugima. On je istakao i da je zadovoljan postignutim ekonomskim rastom Srbije.

- Zadovoljni smo rastom BDP-a Srbije. Nadam se da će region imati najbolji rast BDP-a u celoj Evropi - rekao je on.

Vučić je ukazao da bi trebalo i da iskoristimo sve prednosti koje imamo kao region, da nastupamo kao jedinstveno tržište.

- Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju da kreiramo zajednički "investicioni paket", da nastupimo kao jedinstveno tržište, da budemo atrkativniji i privučemo investitore. Nema sumnje da bi to bilo dobro za nas - rekao je Vučić.

On je ukazao da se tokom pandemije svet gotovo potpuno promenio i da se desilo nešto veoma čudno - koliko su zemlje napredovale za 10 godina, toliko su sada izgubile za godinu dana.

- Sve se promenilo i tek će da bude promena u narednom periodu, jer korona virus neće odustati. Biće ekonomskih izazova za sve. Ali, mi možemo da uradimo mnogo više nego drugi, potrebno nam je samopouzdanje, i snažan zajednički rad - rekao je Vučić.

- Spremni smo da podržimo više naše partnere. To pokazuje da smatramo da napedak naših suseda znači i naš napredak - naglasio je on.

Upitan da li se može reći da se "Mini Šengenom" naše zemlje pripremaju za EU, Vučić je kazao da su sve tri države na evropskom putu, a da su dogovorene četiri slobode osnova na kojima počiva Unija.

Ukazao je da u regionu postoji navika da je evropski put koristi kao izgovor za izbegavanje regionalne saradnje.

Međutim, naglašava neophodno je da se, i pored tog puta, radi na boljem životu, a najbolji način za pdosticanje ekonomije i političke saradnje su inicijative kooperacije kao što je "mini Šengen".

- Ako sami zakucamo na vrata EU oni ne moraju da ih otvore, ali ako više nas zakuca onda je to drugačije - naglasio je Vučić.

Upitan šta planira za predstojeći Berlinski samit u Sofiji Vučić je rekao da ne može ništa najaviti, jer najpre mora da sa predstavnicima Severne Makedonije i Albanije dogovori zajedničku platformu.

- Sve je u međusobnom poverenju. Mi predstavljamo nezavisne zemlje, a imajući u vidu da neki ambasadori misle da mogu da nam nametnu neke njihove ideje, mislim da treba najpre konsultovati susede, a tek posle druge - rekao je on.

Vučić je na kraju mladima poručio da moraju da se bore, da rade snažno kako bi naše zemlje i ceo region učinili boljim.

Pročitajte još: