Ana Brnabić
Alo!/Vladimir Marković
Ana Brnabić

Alo!/Vladimir Marković

Ana Brnabić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

 * Iako je najavio da neće doći, predsednik Albanije Iljir Meta ipak je stigao sinoć na Jahorinu, gde učestvuje na plenarnoj sednici Samita procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP)

* Pre dva dana objavljena je vest da je Albanija u poslednjem trenutku otkazala učešće na samitu u znak solidarnosti s tzv. Kosovom, koje je otkazalo učešće zbog, kako su naveli, načina na koji ih tretiraju bosanskohercegovačke vlasti

* Meta je danas imao svoje izlaganje, a premijerka Srbije žestoko ga je "spustila" pred svima

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je danas na izlaganje albanskog predsednika Iljira Mete na Jahorini, i poručila mu da Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSJIE) ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo i da nema mesta provokacijama.

Meta, koji se obratio na planarnoj sednici pre srpske premijerke, pozvao je BiH da prepozna "realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja". On je rekao da su predstavnici Kosova, koji preuzimaju predsedavanje ovim Procesom, zato "bili primorani da ne učestvuju na ovom samitu".

Ana Brnabić

Alo!/Ana Paunković

Ana Brnabić, Foto: Alo!/Ana Paunković

"Kako da se pretvaramo da imamo uspešnu regionalnu saradnju ako neki učesnici u PSJIE sve rade kako bi isključili neke države od mogućnosti da imaju koristi od regionalnih inicijativa", kritikovao je Meta.

Na to je Brnabić uzvratila da okvir PSJIE ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo, kao ni domaćini, Bosna i Hercegovina, te da je diplomatski pristojno i u redu da se to poštuje. I ne samo to, već na Samitu, pored domaćina formata sastanka, učestvuju zemlje koje ne prepoznaju Kosovo - Rumunija, Grčka, Moldavija, istakla je Brnabić.

Pročitajte još:

 

- Predlažem da se držimo okvira koji je postavljen u okrivru Procesa saradnje i zarad regionalne stabilnosti i saradnje, kao i poštovanja jednih prema drugima i da ne koristimo provokacije kakve je koristio Meta - apelovala je Brnabić.

Kako je rekla, i njoj je žao što predstavnici Prišitne danas nisu na skupu, ali da to pokazuje kako Priština u ovom trenutku gleda na regionalnu saradnju.

- Ovo je samo poslednji korak u nizu koje Priština povlači najmanje od novembra prošle godine, a kojim svima daju do znanja koliko joj je stalo do regionalnog povezivanja i saradnje - zaključila je Brnabić.