Aleksandar Vučić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Politika u današnjem štampanom izdanju piše o tome da će Srbija doneti posebnu deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

Kako list navodi, Parlament će usvojiti tri dokumenta kojima se potvrđuje neutralnost, a ta će pozicija prvi put biti definisana posebnim aktom.

U prethodna je dva dana predsednik Srbije, kako piše list, u dva navrata "PEČATIRAO" poziciju Srbije kao vojno neutralne zemlje, najpre izjavom nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i zatim nakon konferencije za novinare koju je držao s makedonskim predsednikom.

Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski

Tanjug/ R.Prelić

Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski, Foto: Tanjug/ R.Prelić

Upravo je Vučić najavio da u naredna meseca očekuje da se pred skupštinom pojavi sveobuhvatni pravno obavezujući politički akt koji bi znači kompletnu potvrdu unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta Srbije, te potvrdu vojne neutralnosti i daljeg jačanja takve pozicije.

Politika saznaje da se priprema i poseban akt - deklaracija o vojnoj neutralnosti, jer, kako navodi, do sada pozicija vojne neutralnosti nije utvrđena posebnim aktom i samo je proglašena kao deo jednog dokumenta donetog zbog statusa Kosova i Metohije.

O ovoj temi piše se i kao o paketu akata kojima će Srbija "zacementirati" svoj strateški pravac u narednom periodu, pa najavljuju da će 15. februara u Narodnoj skupštini biti usvojeni posebna deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

U tom setu naći će se i strategija odbrane i nacionalne bezbednosti. To bi trebalo da bude najvažnija politička posledica velike špijunske afere, koja je, uprkos mogućim posledicama, učvrstila državno rukovodstvo u nameri da po svaku cenu odbrani nezavisnost Srbije i sopstveni put bez uticaja stranog faktora, bilo da dolazi sa Istoka ili sa Zapada.

Špijunska afera

Printscreen/YouTube

Špijunska afera, Foto: Printscreen/YouTube