Big Majk
screenshoot/Instagram
Big Majk

screenshoot/Instagram

Big Majk, Foto: screenshoot/Instagram

"Severna Makedonija ima velikog potencijala", napisao je još Štraumetis i najavljujući, kako je naveo, "velike stvari", te pozvao sve da prate situaciju, preneo je BBC na srpskom.

Štraumetis je, inače, poznat na Instagramu pod nadimcima "Veliki Majk" i "Don Marihuana".

PROČITAJ JOŠ:

Nakon što se deo javnosti pobunio navodeći da vlada nije najavila posetu ovog preduzetnika, iz zvršne vlasti su, kako se navodi, saopštii da nisu dužni da javnost obaveštavaju o svim sastancima koji se održavaju na dnevnom nivou.

Filip Dostovski, aktivista iz organizacije "Zelena alternativa" i jedan od najglasnijih zagovornika legalizacije kanabisa u Severnoj Makedoniji, kaže da posete američkog preduzetnika nije bila iznenađenje.

Zoran Zaev

screenshoot/Instagram

Zoran Zaev, Foto: screenshoot/Instagram

"Znalo se da će do ovakve posete doći, zato što u Severnu Makedoniju sada iz celog sveta dolaze investitori i ljudi koji se razumeju u marihuanu. To je normalno i prirodno, pošto imamo takav zakon i kanabis se ovde proizvodi", kaže Dostovski.

U Severnoj Makedoniji uzgoj kanabisa u medicinske svrhe legalan je od 2016. godine - kada su u parlamentu usvojeni amandmani na postojeći Zakon o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

"Ja mislim da je trebalo da lekari i medicinske kompanije to više da prihvate, čini mi se da je najviše prigovora bilo sa te strane, dok sa druge strane političari i biznismeni su ti koji guraju da to prođe - ali tako je to danas svuda u svetu", kaže Dostovski koji je učestvovao u radnim grupama za promenu zakona 2016. godine.

Zemljotres pogodio Beograd!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 30.08.2019. 15:10 - 30.08.2019. 15:59 Građani uznemireni Zemljotres, Foto: Printscreen Tačno u 15h osetio se zemljotres u Beogradu i okolini. Zemljotres jačine 4,7 stepeni pogodio je danas šire područje Tuzle, osetio se u Sarajevu, a, kako je saopšteno, podrhtavanje tla osetilo se i u Hrvatskoj i Srbiji, prenosi Klix.

Do sada je izdato ukupno 27 licenci za uzgoj marihuane u medicinske svrhe, kažu u Ministarstvu zdravlja Severne Makedonije.

"Uzgoj kanabisa u medicinske ili naučne svrhe dozvoljen je samo pravnim licima koja za to imaju odobrenje Ministarstva zdravlja, i prethodnu saglasnost vlade. To pravno lice mora da ispunjava uslove propisane zakonom", navode u Ministarstvu.

Premijer Zaev jedan je od glasnijih zagovornika otvaranja zemlje ka novom tržištu i ohrabrivao je domaće i preduzetnike iz regiona da uđu u novi, isplativi posao.

Njegov rođak Trajče Zaev je jedan je od investitora u ovu oblast.

BONUS VIDEO: