Balkan, region, mapa
shutterstock
Balkan, region, mapa

shutterstock

Balkan, region, mapa, Foto: shutterstock

Iako je sam Janša demantovao da postoji bilo kakav dokument, spekulacije o mogućem prekomponovanju granica ne prestaju.

Služba za medije predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela prvo je potvrdila da su dobili taj non pejper, ali su onda to brzopotezno demantovali. Postojanje ovog nezvaničnog dokumenta sada svi negiraju, a sam Janša je izjavio da Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

Pozivni broj

To je ponovo vratilo i priču o pozivnim brojevima za zemlje bivše SFRJ što je možda i najjači argument teoretičara koji tvrde da je raspad Jugoslavije veoma dobro izveden, planski i po etapama.

Kada se Jugoslavija raspadala početkom devedesetih, interesantno, između Srbije i Hrvatske ostavljeno je tri upražnjena broja, a tokom kasnijih decenija, imali smo prilike da vidimo da se ne radi o pukoj slučajnosti.

Tadašnja SR Jugoslavija dobila je međunarodni pozivni broj +381, a Hrvatska +385. Slovenija je dobila broj +386, a BIH je dobila +387. +382, +383 i 384 tada su ostali nedodeljeni.

U međuvremenu je Crna Gora dobila +382 posle proglašenja nezavisnosti 2006. godine, a tzv. Kosovo, iako nepriznato u međunarodnim okvirima, ipak je dobilo +383.

Opravdano se postavlja pitanje da li je neko iz senke dirigovao procesom raspada Jugoslavije i planski ostavio broj +384 nedodeljen.

Spekulisalo se najviše da bi to mogao biti pozivni broj Vojvodine koja bi se odvojila od Srbije. 

Kako danas vidimo, stvari ne idu u tom pravcu i nije realno očekivati da se tako nešto dogodi. Međutim, pitanje BiH se sve više aktuelizuje.

- Granice na Balkanu još nisu fiksirane i mi ne znamo šta oni koji su to projektovali nameravaju. Mi ne znamo šta oni još hoće - kaže za Alo izvor iz visokih diplomatskih krugova.

On navodi primer upravo pozivnog broja +384.

- Kad su napravili Kosovo, dali su im broj +383. Pitanje je za koga je +384. Taj broj se ne čuva tek tako - zaključio je naš sagovornik.

Dva plana

Prema planu o kome se spekuliše, predviđa se podela BiH i Kosova, stvaranje "velike Srbije" i "velike Albanije" i "velike Hrvatske".

Takođe, plan ide korak dalje i predviđa mogućnost otcepljenja Republike Srpske, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije sa albanskom većinom Albaniji i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Postoji navodno i plan B, a to je da se formiranje tri nacionalne republike u Bosni i Hercegovini. Srpska i hrvatska država imale bi posebne veze sa matičnim državama, dok bi bošnjačka dobila koridor prema međunarodnim morskim vodama koji bi garantovao NATO. 

Teško je pretpostaviti kako bi se razvijala situacija sa promenom granica, ali opet, vraćamo se na onaj pozivni broj +384 koji i dalje čeka svog vlasnika i ostavlja prostor za spekulacije da situaciju kontroliše neko sasvim drugi, po svojim interesima, kao i o misterioznim planovima moćnika za ove prostore koji više nisu toliko neosnovani.

Pročitajte i: