Memorandum
Privatna arhiva
Memorandum

Privatna arhiva

Memorandum, Foto: Privatna arhiva

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić, ambasador NR Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan –Lui Falkoni.

Nakon potpisivanja je istaknuto da se ostvaruje višedecenijski san da Beograd dobije metro, da je plan da se se sa izgradnjom prve linije otpočne u novembru ove godine, kao i da će putnici biti u prilici da se 2028. godine prvi put voze metroom u Beogradu.

Memorandum

Privatna arhiva

Memorandum, Foto: Privatna arhiva

Metro, kako je rečeno, predstavlja i jedan od najvažnijih ekoloških projekata prestonice, jer će se zahvaljujući njemu, smanjiti zagađenost Beograda. Ideja je da se veći deo saobraćajne komunikacije u gradu zasniva na šinskom sistemu, upravo iz ekoloških razloga.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas veliki dan za Srbiju, da se ovim sporazumom jasno definišu prava i obaveze učesnika u izgradnji metroa, te da je ovo veliki korak u realizaciji višedecenijskog beogradskog sna.

Memorandum

Privatna arhiva

Memorandum, Foto: Privatna arhiva

„Danas je veliki dan za sve nas. U ime Vlade Srbije potpisao sam Sporazum o razumevanju sa predstavnicima francuskih i kineske kompanije, koje će učestvovati u izgradnji metroa. Sporazum jasno definiše prava i obaveze svih učesnika u projektu i time smo napravili još jedan veliki korak u realizaciji višedecenijskog beogradskog sna, a to je izgradnja metroa. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da ćemo već krajem godine krenuti u izgradnju prve linije metroa“, rekao je Mali.

Memorandum

Privatna arhiva

Memorandum, Foto: Privatna arhiva

Ministar je precizirao da će francuski partneri raditi na obezbeđivanju vagonskih kompozicija i izgradnji elektromašinskih podsistema dok će, sa druge strane, kineska kompanija izvoditi građevinske radove.

Mali je, govoreći o finansijskim aspektima projekata, naveo da će izgradnja prve dve linije metroa koštati oko 4,4 milijardi evra.