Ana Brnabić, Evroazijska unija
Privatna arhiva
Ana Brnabić, Evroazijska unija

Privatna arhiva

Ana Brnabić, Evroazijska unija, Foto: Privatna arhiva

Ona je zahvalila članicama Unije što su uspešno zaključili pregovore sa Srbijom, navodeći da se sporazumom otvara tržište od 183 miliona ljudi.

Podsetila je da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i da se sada unificiranim sporazumom sa Unijom proširuje na Jermeniju i Kirgistan.

PROČITAJ JOŠ:

“Želim da zahvalim svima sto ste bili fer i otvoreni partneri tako da smo izdejstvovali dodatnu liberalizaciju u odnosu na sporazume sa tri zemlje. Mi smo dodatno dogovorili da će u zemlje unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija”, rekla je Brnabić.

Navela je da se obraća u ime Srbije koja je dugo bila izolovana, dodajući da pojedine članice znaju kako je biti pod sankcijama i koliko se vremena i prilika gubi dok drugi rastu i razvijaju se.

Ana Brnabić, Evroazijska unija

Privatna arhiva

Ana Brnabić, Evroazijska unija, Foto: Privatna arhiva

“Srbija je posle dugog perioda izolacije predugo bila neaktivna ili je čekala druge da joj otvore vrata. Danas smo okrenuti saradnji sa svima koji mogu da pomognu da se privreda razvija i da građani žive bolje”, rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija postala članica Evroazijske infrastrukturne investicione banke, te da je juče imala sastanak sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju, a sve sa ciljem saradnje kako bi građani Srbije živeli bolje.

Prema njenim rečima, uprkos rastućem protekcionizmu u svetu Srbija je promoter i zagovornik slobodne trgovine i to, kako kaže, pokazuje svakodnevno.

Amerikanci podigli avione, u toku su izviđački letovi na granicama Srbije!

AUTOR: Alo.rs/A. Mlakar/T.Đ. DATUM I VREME: 25.10.2019. 14:04 - 25.10.2019. 14:28 Poleteli iz vazduhoplovne NATO baze Avijano, obalom uz Albaniju, preko Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu.

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev podsetio je da je reč o tržištu od 183 miliona ljudi, navodeći da članice Evroazijske ekonomske unije Ruska federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan imaju ukupan BDP od skoro dva triliona američkih dolara.

Premijer Belorusije Rumas Sergej Nikolajevič rekao je na sednici da je ovo dobar primer kako zemlje evroazijske unije grade nove odnose sa svojim dugogodišnjim partnerima.

BONUS VIDEO: