Crna Gora, Milo Đukanović, izbori
Tanjug/AP

- Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo - navodi se u saopštenju.

Andrija Mandić

printscreen

Andrija Mandić , Foto: printscreen

- Ambasador Božović je izrekao samo onu istorijsku istinu kojom se ponosi srpski narod u Crnoj Gori. To treba da mu služi na čast jer da je nešto drugo rekao, i to vreme i događaje drugačije ocenio, zamerio bi mu njegov narod, kaže jedan od lidera Demokratskog fronta.

Ovakav odnos odlazećeg režima nije samo odnos prema Srbiji nego prvenstveno prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Upravo su naši preci organizovali Veliku skupštinu srpskog naroda 1918. godine i ujedinili Crnu Goru i Srbiju. To njima služi na čast, a nama na ponos, završava Mandić.

Milan Knežević

screenshoot/Youtube

Milan Knežević, Foto: screenshoot/Youtube

- Mi očekujemo da nakon 2. decembra nova vlada odmah poništi ovu sramotnu odluku, jer je ono što je saopštio Božović, ne samo istorijska činjenica, već i odražava i većinsko mišljenje naroda u Crnoj Gori, što znači da bi po toj analogiji, ministrastvo spoljnih poslova, trebalo da protetra i većinsku Crnu Goru, priča naš sagovornik.

- Verujemo da će nakon izbora nove vlade, ovakav sramotan odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je svoju državotvornost ugradio kroz vekove, biti radikalno izmenjen, sa jasnom porukom da se ovo više nikada ne sme dogoditi, takođe ni zabijanje noža u leđa bratskoj Srbiji, kao 2008, sa najsramnijom odlukom koju je donela tadašnja vlada, a to je priznanje tzv. Kosova, zaključuje Knežević.

PROČITAJTE JOŠ: