Džefri Najs
Printscreen
Džefri Najs

Printscreen

Džefri Najs, Foto: Printscreen

- U svetlu osude za genocid 1995. kojom je Karadžiću izrečena doživotna kazna bio bih jako iznenađen kada bi Mladić imao bilo kakvog uspeha sa svojom žalbom - rekao je Najs.

PROČITAJ JOŠ:

Prema njegovim rečima, bilo bi jako čudno da drugo žalbeno veće donese radikalno drugačiju odluku u vezi sa Mladićem i to bi bilo veliko razočarenje za narod u BiH. "Uveren sam da će žalba Mladića biti poprilično neuspešna ili delimično ili u potpunosti", dodao je on.

Radovan Karadžić

AP

Radovan Karadžić, Foto: AP

Najs, koji je bio i zamenik tužioca na suđenju Slobodanu Miloševiću, na pitanje novinara da li Mladić može biti povezan sa odnosom Beograda i rata u Bosni, rekao je da je Miloševićev slučaj, i donekle slučaj Franka Simatovića, "jedan od problema sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju".

PREPORUČUJEMO:

- Ljudima koji sebe smatraju žrtvama treba nešto odgovoriti - rekao je Najs i dodao da međunarodna zajednica "izgleda nije vršila pritsak da se dođe do odgovora".

Ratko Mladić

AP Photo/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP Photo/Peter Dejong

"Ne znamo zašto, ali znamo da postoje razlozi zašto međunarodna zajednica možda ne želi da se zna previše o konfliktu u BiH, pogotovo Srebrenici, zbog vlastite uključenosti, bilo da se radi o direktnom saučesništvu ili nedelovanju", izjavio je Najs.

On je dodao da to omogućava Srbiji da ima koristi od ovoga i da "jednostavno postoji mišljenje o njihovoj neuključenosti", ali i da "to nikada nije pravilno tretirano".