Vladika Porfirije i vladika sumadijski Jovan
Alo!/Vladimir Marković
Kosovska Mitrovica

Tanjug/Zoran Žestić

Kosovska Mitrovica, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pitanje Kosova je toliko bolno i istovremeno važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikanskih interesa, ukazuje mitropolit Porfirije i ističe da se moli da naši politički lideri budu kadri da pronađu rešenje u kojem će nezadovoljstvo obe strane biti svedeno na minimum.

Kosovski čvor, kaže vladika, mrsili su decenijama mnogi kojima Kosovo nije bila "najskuplja srpska reč" i ostavili ga da ga drugi odreše.

Kako i može li bezbolno, pita se vladika i dodaje da on sam ne zna.

"Nisam političar, nego sveštenik", rekao je za "Ekspres" mitropolit Porfirije.

Episkop zagrebačko-ljubljanski ukazuje da sveštenici, književnici, istoričari, filozofi, rasuđu na osnovu iskustava, istorije, predanja, zaveta, emocija, a političari na osnovu egzaktnih pokazatelja, privrednih, statističkih, diplomatije, "onoga što se zove ''intelidžent servis''" i dodaje da sveštenici o tome "ne znaju dovoljno, ili možda neki znaju, ali on svakako ne".

"Valjda zato i postoje država, izbori i demokratski poredak", da reše tako krupno pitanje, konstatovao je vladika.

Navodeći da je pitanje Kosova toliko bolno i istovremeno važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikanskih interesa, on naglašava da ono ne sme da produbi postojeće i stvori nove podele među nama.

"Naprotiv, normalno bi bilo da nas približi jedne drugima, da objedini naše snage, da nas pokrene na saradnju, da nam pomogne da oštre emocije i reči, kao i međusobna optuživanja ostavimo po strani i počnemo da sarađujemo tragajući za rešenjem", rekao je on.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski je rekao da se moli za pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i za vladiku Teodosija, njegovo sveštenstvo i verni narod, da mu, kako je kazao, Gospod da mudrosti i snage.

"Molim se za pomirenje srpskog i albanskog naroda. Molim se Bogu da, uzimajući u obzir sve izrečene stavove i mišljenja, naši politički lideri u dijalogu sa albanskim i međunarodnim faktorima, što je neminovno, budu kadri da pronađu rešenje u kojem će stepen nezadovoljstva obe strane biti sveden na minimum. Bojim se da idealnog nema", zaključio je mitropolit Porfirije.