PROSLEĐENO BEOGRADU! Ponuda Merkelove Srbiji za nezavisnost Kosova: Daju nam giganta nad gigantima!

Merkelovoj je jasno da Srbiji nešto mora da bude ponuđeno, pa je sa savetnicima razradila plan koji, uslovno rečeno, jesu tačke.

Angela Merkel
Angela Merkel, Foto: AP

* Priznajte Kosovo u sadašnjim granicama pokrajine i dobićete "Folksvagenovu" fabriku u Srbiji!

* Ovako, u najkraćem, glasi ponuda Nemačke za rešavanje kosovskog problema, iza koje stoji lično kancelarka Angela Merkel

* Prema rečima dobro upućenih izvora, detalji plana diplomatskim kanalima prosleđeni su Beogradu, pre svega preko izaslanika Nemačke za zapadni Balkan Petera Majera

Takođe, kancelarka će svoju ideju predstaviti i premijerki Srbije Ani Brnabić na današnjem sastanku u Berlinu.

- Merkelova je veliki protivnik podele Kosova i čini sve da tu strategiju onemogući. Ipak, gledajući iz njenog, pragmatičnog ugla, jasno joj je da Srbiji nešto mora da bude ponuđeno, pa je sa savetnicima razradila plan koji, uslovno rečeno, jesu tačke. Jedna od njih je i ekonomski paket, a u njemu je ključna stavka dolazak "Folksvagena" u Srbiji - otkriva jedan od izvora iz krugova bliskih Vladi Srbije.

Šta nam nudi Angela

1. Autonomija - Srbi na severu bi dobili visok stepen samostalnosti, ali bi ostali u sastavu Kosova

2. Specijalan status - proširenje ovlašćenja i prava za Srbe izvan severa KiM i verske objekte

3. Referendum - posle 20 godina Srbi bi dobili mogućnost da se izjasne da li žele da ostanu u toj državi

4. Ekonomski paket - glavna stavka je otvaranje "Folksvagenove" fabrike, koja bi proizvodila 300.000-500.000 automobila godišnje

5. Ubrzavanje puta Srbije ka EU

 

Podsetimo, "Folksvagen" (VW) saopštio je da planira otvaranje novog pogona u istočnoj Evropi, a pre nekoliko meseci knjiga zemalja-kandidata spala je na tri slova: Turska, Bugarska i Srbija. U međuvremenu, nemački mediji su spekulisali da je izbor pao na Tursku, međutim, "Folksvagen" to nije potvrdio, a velika prepreka za otvaranje fabrike u toj zemlji je približavanje Turske Rusiji i udaljavanje od EU i Amerike, tako da je ta zemlja sve dalje od VW fabrike.

Folksvagen, fabrika
Folksvagen, fabrika, Foto: Printscreen: Youtube

- Nemci smatraju da je svetsko ime poput "Folksvagena" dovoljno veliki mamac za Srbiju. U razgovorima s našim zvaničnicima oni ističu primere drugih zemalja u kojima su nemački auto-giganti otvarali fabrike, pre svega Češke, Slovačke, Mađarske, i objašnjavaju da je to doprinelo snažnom rastu njihovih ekonomija i velikom privrednom zamahu jer za takvim imenima dolazi i veliki broj pratećih firmi, takozvanih komponentaša - dodaje izvor.

 

Premijerka Ana Brnabić poručila je uoči posete Berlinu (juče stigla, danas se sreće s Merkelovom) da je jasno da se Srbija i Nemačka ne slažu po mnogim pitanjima.

- Ne bežim od realnosti da se Nemačka i Srbija ne slažu oko nekih pitanja, ali je veoma važno što redovno vodimo razgovore na najvišem nivou. Posebno je važna i kontinuirana posvećenost kancelarke Merkel zapadnom Balkanu i integraciji celog našeg regiona u Evropsku uniju - rekla je premijerka u intervjuu za portal Telegraf.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Da je ovakva ponuda Nemačke očekivana, ocenjuje Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar Centra za društvenu stabilnost.

- Razmišljanja o nekakvim ekonomskim koncesijama Srbiji u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova nisu iznenađenje budući da Nemačka predstavlja snažnog sponzora kosovske nezavisnosti, koji se pritom protivi bilo kakvim promenama granica na Balkanu, nastalim nakon komadanja naše zemlje - kaže Starović.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića ovo je nepristojna ponuda. On, međutim, napominje da su svakako moguća razna rešenja, uključujući i priznanje dela Kosova.

"MI SMO IM TRN U OKU!" Oglasili se sindikalci specijalne jedinice koju hoće da ukinu!

Dragomir Anđelković
Dragomir Anđelković, Foto: Medija centar

- Podrazumeva se pak da deo Kosova mora da bude vraćen Srbiji, a uz to da dobijemo i poslovne ponude poput "Folksvagena" - kaže Anđelković.

Ekonomista Ljubomir Madžar, gledajući sa čisto ekonomskog aspekta, naglašava da bi dolazak velikog auto-proizvođača nesporno pozitivno uticao na domaću privredu.

"Folksvagen" je zaista moćna firma i njen dolazak u Srbiju bi statistički doveo do rasta BDP, kao i zapošljavanja radne snage.

- To bi bila dobra vest i promena u našoj privredi jer bi dovelo do zapošljavanja većeg broja ljudi, što je za nas stvar od velike vrednosti, a takođe bi doprinelo i porastu izvoza i BDP, ali i otvaranju novih fabrika koje bi sarađivale s njima - navodi on.

Ekonomista Miladin Kovačević smatra da je čitava stvar veoma kompleksna, a pitanje Kosova složeno međunarodno pitanje, te da se ne može rešavati preko neke ekonomske ponude.

NENAD BOROVIĆ PREŠAO IZ DS-A U SNS I PORUČIO: Neću da ubijam DS po nalozima Dragana Đilasa

HARADINAJ HOĆE DA KOMADA SRBIJU! Poziva na rušenje države! Beograd mora hitno da reaguje!

Znao sve, a dva dana ćutao o nasilju u školskom dvorištu!

AUTOR: N. Marić DATUM I VREME: 17.09.2019. 07:00 Reagovalo Ministarstvo prosvete Maltretiranje devojčice, Foto: Printscreen * Direktor Srednje škole "Barajevo" znao za vršnjačko nasilje u dvorištu ove škole * Posle policije stigla i prosvetna inspekcija * Policija podnela krivične prijave zbog nasilničkog ponašanja protiv I. O.(15) i D. I.

 

Bonus video

Ana Brnabić o upadu u Rektorat

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Nastavak 2
  21/09/2019 - 09:18
  Pod uslovom da kontrolu na celoj teritoriji Kosova i Metohija vrsi kineska policija i kinesko pravosudje.
 • Korisnik: Ja
  21/09/2019 - 08:55
  Kosovo je mnogo vrednije od predlozene nemacke fabrike. Zato, hvala lepo ali... Nije to-to. Srbija nikoga nije sprecavala da izgradi fabrike i na kosovu i metohiji, u albaniji, u crnoj gori, makedoniji ni u bosni i hercegovini. Kako nemacka nije toliko kreativna sa u podrucjima odakle su proterani srbi pravi fabrike za proterane srbe kako u hrvatskoj tako i u bosni i Hercegovini i na kosovu - ako nemacka stvarno zeli da uspostavi mir medju narodima bivse jugoslavije? Hvala njoj na ponudi ali i
 • Korisnik: Петар
  20/09/2019 - 21:49
  Еее, нека, хвала.
 • Korisnik: aleksa
  18/09/2019 - 15:17
  I posle par godina odu ,a i Kosovo. Pa ko njima veruje taj nije normalan.
 • Korisnik: Milan M
  18/09/2019 - 14:53
  Hvala ne treba.Prešao sam na ford-a.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi