Džordž Soroš
AP Photo/Francois Mori
Džordž Soroš

AP Photo/Francois Mori

Džordž Soroš, Foto: AP Photo/Francois Mori

Ukoliko se Evropska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje završiće kao Sovjetski Savez, izjavio je milijarder Džordž Soroš, aludirajući na raspad sovjetskog bloka 1991. godine.

Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC) Soroš je rekao da Evropa "mesečari" prema uništenju, a da narod Evrope mora da se probudi pre nego što bude kasno. On dodaje da je EU trenutno u "revolucionarnom trenutku", a da je krajnji ishod "krajnje neizvestan".

Pročitajte još:

 

Najgore od svega, kaže Soroš, je činjenica da ni evropski lideri ni njeni građani nisu svesni ove situacije.

Soroša trenutno rukovodstvo Evrope podseća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao - nastavljajući da izdaje ukaze kao da su oni relevantni.

Po pitanju izbora za Evropski parlament, Soroš kaže da je to tačka u kojoj će doći do novog sukoba u EU - očekuje se da će antisistemske, evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

Evropa

Profimedia

Evropa, Foto: Profimedia

- Nažalost, antievropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana - rekao je Soroš.

Što se tiče Nemačke, Soroš je ocenio da se koalicija okupljena oko Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, koja služi svoj poslednji mandat, neće moći da deluje u potpunosti proevropski, jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

Pročitajte i ovo:

 

Situaciju po pitanju Bregizita Soroš vidi kao toliko komplikovanu da Britanci, kaže, sada samo žele da se završi, iako će to biti događaj koji će definisati budućnost Britanije u narednih nekoliko decenija. On dodaje da britanska javnost polako svata "teške posledice" koje će imati izlazak Britanije iz EU.

Bregzit

Profimedia

Bregzit, Foto: Profimedia

Italija je po njegovom mišljenju napravila "fatalnu grešku" kada se 2017. godine pozvala na Dablinski sporazum, koji nalaže da migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji u koju uđu.

Borba Italije sa rastućim brojem migranata bacila je državu u ruke antievropske Lige i Pokreta pet zvezda 2018. godine, dodaje Soroš.

Kako bi se izborila sa antievropskim silama, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu.

- U suprotnom, san jedinstvene Evrope mogao bi da postane košmar 21. veka - upozorava Soroš.

 

Komentari (1)

sac

12.02.2019 20:58

Opozicija u panici jer 5 posto nece preci na izborima