Vašington
Tanjug/AP
Milovan Drecun

Printscreen/ Happy

Milovan Drecun, Foto: Printscreen/ Happy

Kako je rekao, u novom sazivu Skupštine on će biti samo narodni poslanik. Ističe da novu Vladu čeka teška borba za KiM.

Da li će Tramp ostati predsednik SAD?

 

- Očekujemo rezultate uzbor au SAD, od čega će mnogo zavisiti. To je ključno pitanje, od strateškog značaja za nas.

Na pitanje da li izbori u SAD imaju više uticaja na KiM od naše diplomatije, Drecun je rekao:

- On ima želju da nanese štetu srpskom narodu. Kada je dolazio ovde rekao je kao i Hilari Klinton, da je Srbija najznačajnija zemlja na Balkanu, ali je to rezultiralo samo pritiscima, za razliku od Trampa.

- Ako je Bajden zaista definisao tu politiku prema Albaniji i Kosovu, to znači da se zalaže za stvaranje velike Albanije, i da će doći do promena granica na Balkanu ako ostane predsednik, i to i u Makedoniji i u Bosni. Još više me brine proces koji je u toku. Albanci vode kampanju da podriju razgovore u Briselu i da nametnu temu međusobnog priznanja.

Milovan Drecun

Printscreen/Happy

Milovan Drecun, Foto: Printscreen/Happy

- Ako pogledate Bajdenov papir, ponašanje Albanaca, i Tačijev odlazak u Vašington onda je jasno odakle sve to dolazi. U poslednje vreme su veoma ohrabreni. Neće ni na šta da pristanu. Govore Lajčaku da je Srbija pristala, što je laž.

- Imate Stana da je stav EU isti onaj koji je iznela Federika Mogerini, koja je rekla da ZSO neće imati zakonodavne nadležnosti, i da će se formirati u skladu sa kosovskim zakonima, i da će se razgovarati o uzajamnom priznanju. Ako je to stav EU, onda Beograd mora da razmisli o učešću, jer smo rekli da nećemo o tome razgovarati.

- Kažu da će ZSO vezati za taj budući sporazum o normalizaciji odnosa, ako se ikada i potpiše, a biće potpisan tek kada Srbija pristane na priznanje. Mi smo lepo rekli da nema napretka dijaloga dok ne formiraju ZSO. Ohrabreni su i ponašanjem duboke države u SAD i Bajdena.

- Ako Bajden postane predsednik vršiće veliki pritisak na Srbiju.

Milovan Drecun

Printscreen/Happy

Milovan Drecun, Foto: Printscreen/Happy

Iako se očekuje da svaka vlast poštuje kontinuitet, moguće je da Bajden i povuče Vašingtonski sporazum.

- Verovatno ga neće povući, ali mogu da ne realizuju dogovoreno. Njima je bitan taj sporazum i za geopolitički sukob sa Kinom, pa ne verujem da će odustati od njega.