Ištvan Pastor
R. Getel
Ištvan Pastor

R. Getel

Ištvan Pastor, Foto: R. Getel

 

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je zabezeknut nastupom lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića na jučerašnjem protestu "1 od 5 miliona" u Beogradu u kome je pomenuo doseljavanje Mađara u Srbiju.

Povodom govora Trifunovića, Pastor za RTS kaže da ne zna da li je reč o šovinizmu, ksenofobiji, ili o gluposti.

"Mislim da je (Sergej Trifunović) uspeo da pokaže svoje pravo lice, da je krajnje vreme da primeni poznato pravilo da se šusterski kalfa vrati u šusteraj! šire posmatrajući, mislim da ne može da povredi i ponizi, ni da žigoše vojvođansku mađarsku zajednicu. Pokušavali su to veći politički 'macani' u prethodnom vremenskom periodu, nisu, uspeli, neće uspeti ni on, kao politički 'cverglan' (petlić)", navodi predsednik SVM.

Pastor naglašava da Sergeju Trifunoviću i drugima koji toliko znaju o prošlosti kao on, treba reći da su Mađari na ovaj prostor došli pre 1.100 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Nije ih Vučić doveo, ali neće ih oterati ni Sergej Trifunović. Mi ostajemo na svojoj zemlji, ostajemo verni svojoj tradiciji, svojim komšijama i želimo da gradimo jednu budućnost koja je dostojna čoveka", kaže Pastor.

Govoreći o protestima dela opozicije, predsednik Skupštine Vojvodine ističe da je civilizacijsko, demokratsko pravo da svako bude nezadovoljan i da tom nezadovoljstvu da glas.

"To uključuje mogućnost okupljanja na trgovima, kao što je to bilo juče u Beogradu, ali mislim da oni koji nisu zadovoljni, koji imaju nameru da sruše vlast, pre svega treba da naprave reda u sopstvenom dvorištu", ocenjuje Pastor.

PROČITAJTE JOŠ:

 

On dodaje da je vreme da se promeni opozicija, i da je to bitno za Srbiju.

"Važno je da Srbija ima normalnu opoziciju, to je element parlamentarne demokratije, ali ubeđen sam da Srbija zaslužuje bolju opoziciju nego što je to danas", zaključio je Pastor.

Komentari (8)

Slobo

14.04.2019 14:56

Ovo je samo stav pojedinaca a ne cele Srbije.

Sara

14.04.2019 15:02

Izjave Trifunovića su sramne. Mada od njega se nista pametno i korisno ne može cuti, nema on iteleketa za korisne ideje,osim sto mrzi i vređa.

Iva

14.04.2019 15:14

I ja se osećam neprijatno kao čovek zbog onoga što je rekao i kako je vređao Sergej. Uputio bih izvinjenje u ime celog Srpskog naroda koji ne misli kao ta primitivna osoba.

kana

14.04.2019 16:48

Opozicija je smak sveta!

Ivana

14.04.2019 17:34

Trifunović se ponaša kao da istoriju nije učio, vređa sve narode. Treba da se stidi.

Mira

14.04.2019 19:12

Sergej je prolupao odavno,njega niko i ne smatra politicarem.

gana

14.04.2019 19:51

Sergej ne zna sta prica

mita

14.04.2019 20:06

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je potpuno u pravu. Sergej treba da se stidi svoje izjave!