Priština teroristi
FOTO: AP
Priština teroristi

FOTO: AP

Priština Foto: FOTO: AP

Prištinski advokat Tom Gaši navodi da će u prvoj grupi biti saslušani komandanti operativnih zona Lap i Drenica Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku.

Neposredno posle poletanja nije bilo poznato ko se tačno nalazi u tim avionima, ali su izvori u Prištini naveli da su ka Hagu poleteli bivši pripadnici OVK, koje će saslušati istražitelji specijalnog suda za zločine OVK.

Izvesno je, međutim, da se u avionima ne nalaze bivši šef glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi, čije je saslušanje odloženo zbog bolesti, te Remzi Šalja, koji je u međuvremenu pobegao sa Kosova.

Bivši komandanti operativnih zona Lap i Drenica Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku u Hag će otputovati naredne sedmice.

"Imamo informaciju da će u prvoj grupi, koja bi trebalo 14. januara da da izjave pred Specijalnim sudom, odnosno u kancelariji specijalnog tužioca, biti komandanti Rustem Mustafa, zvani Remi, i Sami Ljuštaku. Oni su se odazvali pozivu", rekao je za RTS prištinski advokat Tom Gaši, čija kancelarija brani nekadašnjeg šefa glavnog štaba OVK Sulejmana Seljimija.

Pročitajte još:

"Pozvano je još desetak pripadnika bivše OVK, međutim, oni imaju neki drugi redosled. Oni su Hag pozvani u svojstvu svedoka ili okrivljenih. Mislim da je većina u svojstvu okrivljenih", rekao je Gaši, navodeći da su u toku pregovori sa Specijalnim tužilaštvom da Seljimi bude saslušan u Prištini.

Gaši je, takođe, naveo i da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute u narednih nekoliko sedmica, kao da bi se među optuženima mogli naći i najznačajniji komantanti OVK.