ZOVU GA LETEĆA JELISEJSKA PALATA Pogledajte ponos Francuske kojim je doleteo Makron! U njemu je 60 soba i jedna SKRIVENA ODAJA (FOTO)

Avion za predsednika privukao medijsku pažnju

 

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Predsedništvo Srbije

 *Francuski predsednik u dvodnevnoj poseti Srbiji

*Na aerodrom doleteo u 15.30 časova

*Dočekao ga je srpski predsednik Aleksandar Vučić

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron došao je danas u Srbiju u dvodnevnu posetu, a njega je na aerodromu Nikola Tesla dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Predsedništvo Srbije

Dolazak jednog od najčuvanijih svetskih zvaničnika u Srbiju po mnogo čemu izaziva pažnju javnosti - od važnih sporazuma koji će biti potpisani, preko bezbednosnih mera, sve do predsedničkog aviona sa skrivenom odajom kojim će francuski lider doći u Beograd.

Čuveni Erbas A330-200, koji je deo predsedničke flote Emanuela Makrona, koristio je i njegov prethodnik Fransoa Oland. Nikola Sarkozi je ranije koristio Erbas A319, pre nego što je jedan od njegovih motora propao pre poletanja, posle čega je sadašnji postao standardan u prevozu predsednika i članova francuske vlade.

Fransoa Oland
Fransoa Oland, Foto: Profimedia.rs

"Leteća Jelisejska palata" kako mnogi nazivaju ovaj avion, može da primi 60 osoba i poseduje sve što je francuskom predsedniku neophodno za neometano obavljanje posla, jer dosta vremena provodi u putovanjima, ali i za odmor.

Spavaća soba, garderoba, kupatilo i kuhinja, kancelarija i posebna soba za sastanke sa zvučnom izolacijom omogućavaju Makronu da komunicira sa bilo kim u svetu, u bilo kom trenutku, sa istom zaštitom i bezbednošću kao i u Jelisejskoj palati.

Jelisejska palata
Jelisejska palata, Foto: Tanjug/AP

U avionu postoji i jedna prostorija namenjena novinarima, koji prate francusku delegaciju prilikom poseta. Sat vremena vožnje ovim avionom iznosi 4.050 evra.

Posebna služba odgovorna za prevoz zvaničnika

Odeljenje za transport, obuku i kalibraciju eksadrila 00.065 (ETEC 65) je jedinica francuskog vazduhoplovstva, pod komandom ministra odbrane, zaduženog za transport predsednika, premijera i drugih zvaničnika francuske vlade.

Osnovana je u julu 1945. godine (GAEL "Air Training and Liaison Group").

 "MAKRON ĆE SE IZVINITI ZA GREŠKU" Francuski mediji bruje, ovo je pravi razlog zbog kojeg francuski predsednik DOLAZI U SRBIJU!

Predsednička flota sadrži nekoliko letelica

Predsednička flota koja je na raspolaganju Emanuelu Makronu za prevoz broji nekoliko letilica. Na raspolaganju predsedniku i članovima francuske vlade, uz Erbas A330-200, nalaze se avioni Falkon i to modeli 7X, 900 i 50 (po dva komada), a pored njih, jedinica ima tri Super Puma helikoptera konfigurisana od strane VIP-a.

Francuski zvaničnici takođe koriste avione 3/60 Esterel transportne eskadrile, koja upravlja sa tri Airbusa A310-304 i dva Airbusa A340-200s.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi