Brisel, EU
Profimedia
Brisel, EU

Profimedia

Brisel, EU, Foto: Profimedia

U poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije navedeno je da naš vizni režim nije u skladu sa Unijom kada je reč o čak 17 zemalja koje su, inače, pod budnim okom Brisela (uključujući Rusiju, Kinu, Indiju, Tursku)... pa Brisel traži da Beograd umanji 'odstupanje' od zajedničke vizne politike Unije.

"Novosti" podsećaju na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će ključni kriterijum biti statistički podaci, odnosno brojke koje pokazuju da li postoji povezanost između bezviznog režima i povećanja broja migranata ili azilanata iz neke države.

Pročitajte još:

"Novosti" prenosi i izjavu Igora Novakovića, koordinatora Nacionalnog konventa za poglavlje 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) u pregovorima o članstvu u EU, da je Srbija, kada su joj ukinute vize za Eu, postala pridružena članica Šengenskog sporazuma, pa samim tim mora i da sprovodi i politiku Unije u toj oblasti.

"Mi imamo suvereno pravo da dajemo bezvizne režime drugima, ali samo do onog momenta dok to ne dođe u koliziju sa obavezama koje smo preuzeli da bismo bili na bezviznom režimu EU", kaže Novaković.

Komentari (5)

Vuki

26.12.2018 07:56

Samo treba i da nam oteraju Kineze, pa da hodamo goli i bosi..

XXL

26.12.2018 08:31

Ne znam šta srbadiji nije jasno ovi iz Brisela nas otvoreno guraju u Evro-Azijsku uniju sa Rusijom i ostatkom ili potpuno odricanje od suvereniteta nad sopstvenom državom i priključenju EU.

dejan

26.12.2018 09:07

Ako smo toliko neodgovorni i ograniceni pa to uradimo onda nam stvarno nema pomoci...

zagondzija

26.12.2018 09:52

Nikad,bagro zapadnjacka,Srbija krece putem istoka!!!

Boba NS

26.12.2018 11:18

Gospodine Novakovicu, mi imamo suvereno paravo, ali EU takodje ima suvereno pravo da nam uvede vize